Vid den här tiden i din menscykel är det svårast att komma iväg till träningen

Din menscykel kan påverka din träning, men inte på grund av hormonsvängningar som många kanske tror.

Kvinna som ligger på en matta och stretchar

MENSCYKEL – Det är obehaget under din menstruation som påverkar din träning, och inte hormonsvängningarna, visar forskning

© Jakob Helbig

Det finns en myt om att kvinnors förmåga att träna blir påverkad av deras hormonsvängningar. En myt som nu har avlivats av forskare från Århus Universitet.

I en studie fick 40 otränade kvinnor i åldrarna 18-35 år, utföra olika fysiska test där de bland annat skulle träna på en motionscykel 7-9 gånger under sin menstruationscykel. Dessutom fyllde kvinnorna i frågeformulär om hur motiverade de var och vilka deras egna förväntningar på prestationen var.

Det visade sig att kvinnornas prestationsförmåga föll med 2-6 % under de dagar de antingen hade mens, eller snart skulle få det. Överraskande nog skedde fallet inte vid de två tidpunkter då forskarna såg svängningar i kvinnornas könshormoner. Istället skedde prestationsfallet de dagar då kvinnorna själva kände att dagsformen var sämre, och var mindre motiverade, nämligen precis före och under själva blödningsfasen.

Det är inte ovanligt att benen känns tyngre vid vissa tider i våra cykler, men enligt forskarna tyder det alltså på att det är ett obehag som kvinnor känner i samband med mens som påverkar träningen och inte de hormonella svängningarna.

LÄS OCKSÅ: Menstrosor – lär dig mer om dem här

TrÄning för dagar med låg energi

Träna yoga

Träna yoga

Fokus på andning, core och stretch är skönt för en sliten kropp och ett tungt huvud.

Gå ut och gå

Gå ut och gå

Du kan gå i det tempo som passar din energinivå, och du kommer att må bättre efteråt.

Lätt styrketräning

Lätt styrketräning

Inga hopp, och bara en kroppsdel i taget. Gör t ex ett kort magprogram på mattan, eller träna med lätta hantlar.