Håll formen när du inte kan träna

Sjuk, stressad, skadad, upptagen eller gravid? Så här hanterar du de olika scanarierna.

Men genom att följa dessa enkla råd kan du minska mycket av formförlusten du annars skulle drabbas av.

1. Du är sjuk

Din strategi: Glöm allt om dåligt samvete och lägg träningen på hyllan tills du är frisk! Du förvärrar bara sjukdomen om du insisterar på att tvinga dig ut. All forskning visar på att du nästan inte har något att förlora på en veckas paus – så det finns inga ursäkter! Är du kroniskt sjuk gagnar det dig dock att träna så mycket som möjligt – under förutsättning att du trappar upp träningen förnuftigt.

2. Du är stressad

Din strategi: Under stressiga perioder, på jobbet eller i familjen, välj träning med omsorg. Undvik att stressa iväg till alla gympapass eller ge dig ut på veckans 2-3 löprundor som du brukar och gå i stället en lugn tur i skogen eller längs stranden. Kort sagt: Välj aktiviteter som minskar stressen – i stället för att stressa upp dig ännu mer.

3. Du är skadad

Din strategi: Håll i gång så mycket som skadan tillåter. Du ska självklart inte göra skadan värre, men ofta är den lokaliserad till ett område.
Forskning visar att muskelbristningar behandlas bäst med relativt tung styrketräning på det ställe där skadan sitter, t ex baksida lår.
Ge muskelbristningen några dagar att lägga sig och sätt sedan i gång med viktträningen. Träningen verkar antiinflammatoriskt och lugnar inflammationen i det skadade området.

4. Du har det stressigt

Din strategi: Stimulera musklerna med träning en gång i veckan. Du bestämmer själv vilken motionsform du väljer, men se till att få med kroppens största muskelgrupper. Speciellt styrketräning, rodd och cirkelträning är effektivt. Har du inte tid att gå till gymmet, får du även bra motion genom att träna hemma med exempelvis armhävningar, squats, situps och chins.

5. Du är gravid

Din strategi: Rör dig så mycket som möjligt! Tidigare avrådde man gravida från att träna, i dag gör man tvärtom. Motion påverkar både mor och barn till en friskare graviditet och förlossning och en bättre start på livet. Så länge du lyssnar på kroppen och undviker kontaktsporter som handboll, fotboll, osv, kan du vara aktiv under alla nio månaderna.