Så får du träningen att kännas enklare

Bara genom att förlägga träningen utomhus kan du känna dig mer energisk, gladare och mindre trött än om du tränade på samma sätt inne på gymmet, visar en undersökning.

Kvinna i träningskläder utomhus ser glad ut.

Har du ingen lust att träna? Flytta då ut träningen under bar himmel – även om det är kallt. Naturen får dig att träna hårdare och hålla ut längre tid än om du gör samma träning inomhus.

Forskarna på Innsbruck universitet, som står bakom undersökningen, delade in de 42 deltagarna i tre grupper. Första gruppen fick vandra i naturen i 45 minuter, den andra gick på löpband inomhus medan den tredje gruppen inte gjort något. Efteråt fick deltagarna bedöma sitt humör, känslor och vad aktiviteten hade betytt för dem.

Resultaten, som är publicerade i PLOS One, var anmärkningsvärda.

Samma träning – men inte samma upplevelse

Båda grupperna som hade motionerat hade, kanske inte så överraskande, upplevt flest fördelar med experimentet. Men undersökningen visade dessutom att de som hade gått utomhus hade haft den bästa upplevelsen. De rapporterade nämligen att de hade känt sig mer vakna och energiska, gladare och lugnare än de som hade gått på löpband. Vandringen utomhus kändes även lättare både fysiskt och mentalt, även om båda grupperna hade tränat lika mycket.

Idrottsprofessor Martin Niedermeier förklarar:

– Den fysiska träningen är uppfriskande, medan naturupplevelsen minskar stress. De här två sakerna ger sammantaget en synergieffekt.

Därför rekommenderar professorn träning utomhus, och gärna på ett ställe där du både tycker att det är vackert och avslappnande, och där det helst finns vatten:

– Den positiva effekten är starkare ju grönare och blåare du upplever omgivningarna, säger han.