Varför är min puls så hög?

Jag sprang ett 5-km-lopp med en genomsnittspuls på 184 – motsvarande 90 procent av min maxpuls (som är 204). Men varje kilometer gick bara på 5,5 minuter. Vad är fel?

löpare kontrollerar pulsen

ARBETSPULS Arbetspulsen kan användas som en indikation på hur intensivt du tränar jämfört med vad du maximalt kan prestera.

Det är inget konstigt eller oroväckande med att din puls var så hög, även om du själv tyckte att ditt löptempo inte imponerade. Det finns inget generellt samband mellan löptempo och antalet pulsslag. En löpares puls beror alltid på vilken form han är i.

Är formen relativt dålig stiger pulsen mer än vanligt, trots att det inte går särskilt snabbt. Men även när du är i bättre form, behöver det inte vara något konstigt med att springa ett femkilometerslopp med en puls på 90 procent. Det kommer de flesta upp i när de pressar sig. Din känsla av att pulsen snabbt stiger till över 80 procent av maxpulsen är inte heller förvånande.

Vill du veta mer om din puls? Få svar på (nästan) alla frågor här.

Använd Karvonens formel

De flesta motionslöpare kommer att ha svårt att få ned pulsen mycket mer, utan att börja smålunka. Kolla också din pulsuträkning. Använd Karvonens formel om du vill ha ett funktionellt pulsvärde att referera till.