Sex märkliga saker som händer med din kropp när du löper

Löpning sätter fart på fettförbränningen, ökar syreupptagningsförmågan och stärker cirkulationssystemet, men löppassen medför också en del konstiga bieffekter.

Märkliga bieffekter av löpning

MÄRKLIGA BIEFFEKTER AV LÖPNING Kroppen reagerar lite märkligt ibland under och efter löpning.

© iStockphoto

1. Hosta

Det är helt normalt att hosta lite då och då i några minuter när träningen just är avslutad. Det kallas ansträngningsutlöst bronkospasm, och beror på att värme och fukt vädras ut ur lungorna under fysiskt arbete.

2. Metallsmak

Om du känner en viss metallsmak mitt under backrycket, så beror det på att slemhinnorna i luftvägarna är torra, och att bildas små sprickor som fylls med blod. Det är dock helt ofarligt.

3. Rinnande näsa

Dina slemhinnor blir tora av väder och vind när du tränar, och kroppen svarar genom att utsöndra större mängder snor och tårar (exercise-induced rhinitis). Slemhinnorna är den första försvarslinjen i ditt immunförsvar, och de fungerar bäst om de är fuktiga.

4. Akut toalettbehov

Magbesvär är vanligt hos löpare. Alla skakningarna tros ha en avgörande roll eftersom problemet inte alls är lika vanligt hos t.ex. motionscyklister. En fiberrik och fettsnål kost samt rikligt med vätska kan hjälpa mot att avföring ansamlas i tjocktarmen.

5. Kraftig klåda

Det kan bero på att huden är torr eller att kroppen reagerar naturligt på att kapillärerna utvidgas och stimulerar närliggande nerver. Men man kan också få nässelfeber med kliande utslag av att motionera. Antihistaminer kan hjälpa ibland.

6. Hjärnsläpp

Du avslutar träningspasset, men har glömt var du gömde husnyckeln. Lättare förvirring och desorientering är normalt efter långa, hårda träningspass. Det beror på att din hjärna har brist på glykogen. Lösningen är enkel: inta kolhydrater med detsamma.