Spring dig lycklig

Du kanske har upplevt det. Du bara flyger iväg i löpspåret och känner varken av håll eller trötthet. Förmodligen har du upplevt runner's high? Om inte kan du öka chanserna med nedanstående tips.

glad kvinde løber

Mjölksyran sprutar i benen, men plötsligt känner du varken kramper eller håll. Tvärtom känns det som att du utan problem skulle kunna springa ikapp en gasell. Endorfiner utsöndras i blodet när du springer och det fenomenet är känt som runner's high.

Runner's high härstammar från våra förfäder

Hunger är en stark motivationsfaktor och forskarna menar att vi har utvecklat runner's
high som ett incitament till att hitta mat NU. När våra förfäder blev hungriga och av­magrade, och därför utsöndrade mycket lite leptin, kunde de ju inte göra som vi och bara hämta en köttbit i kylen och slänga den på grillen. Det var därför smart att de belönades med naturliga lyckoämnen, som endorfiner, när de sprang, sprang och sprang för att få tag i en läcker kanin eller för att hitta några delikata bär.

Så knäcker du koden till löparruset

 • Spring långt
  Om du drömmer om att dina backar helt plötsligt ska kännas mindre branta ska du inte stanna halvvägs på din runda. Runner's high kommer först efter en längre tids löpning.

 • No pain – no gain
  Det strömmar ut mängder av cannabinoider i kroppen vid hård fysisk aktivitet. Kanske för att de hasch­liknande ämnena utsöndras som reaktion på smärta.

 • Skruva upp dina förväntningar
  Tro kan som bekant flytta berg och tro kan också flytta signalämnen i hjärnan, menar Henning Boecker. Förvänta dig att nästa löprunda blir en upplevelse för livet. Bara förväntningens glädje kan leda till att du utsöndrar betydligt mer endorfiner och därmed ökar dina chanser att uppleva en runner's high.

 • Träna utomhus
  Vi producerar i allmänhet mer lyckobringande endorfiner när träningen görs i den fria naturen.

 • Lyssna på bra musik
  Snabb och hög favoritmusik sätter inte bara fart på fötterna, det sätter också extra fart på hjärnans belöningssystem så att du inte tar slut så snabbt.

 • Magisk morgonlöpning
  Många gillar att springa på tom mage. En möjlig förklaring kan vara att utsöndringen av leptin från fettvävnaden efter nattens fasta är låg.

 • Ta med din väninna
  Du ökar chanserna till en god upplevelse om du hittar en löparkompis. Forskning från Oxford University visar att roddare som tränar tillsammans utsöndrar mer endorfiner än de som ror ensamma.