Så ska du andas när du löper

Rätt andning är avgörande för att löpupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Här är fyra tips till den optimala andningen som gör att du får ut maximalt av din löpträning.

kvinna springer utanför

Alla är inte helt ense om att en andning som är synkroniserad till stegen är optimal, men det är definitivt bra att andas rytmiskt så att syret utnyttjas optimalt.

Att räkna andetag och steg kan vara bra som avledning när man börjar bli trött.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 5/2017

Fyra tips till bättre andning

Lär dig att andas djupt

Det gäller att andas regelbundet och ända ned till mellangärdet varje gång. Andas djupt med magen, och känn hur mellangärdesmuskeln pressar sig neråt när du andas in och kommer tillbaka när du andas ut.

Fokusera på utandningen

Lungorna behöver göra sig av med den använda luften som är fylld med CO2; annars blir du lätt andfådd eftersom kroppen tvingar dig att andas snabbare i sitt försök att få nytt syre inombords. Jobba därför med att andas ut kraftfullt när du löper.

Andas in med näsan

När det handlar om inandning så är det bra att använda sig av näsandning så länge man kan eftersom näsans luftvägar rensar och värmer luften. Det är dock helt naturligt att även andas med munnen när man löper riktigt snabbt.

Jobba med rytmen

Det är bra att ha en stabil rytm i andningen, och för en del hjälper det att synkronisera andningen med varannat, vart tredje eller vart fjärde steg beroende på intensiteten. Pröva dig fram och se vad som fungerar för dig.