Löp utan smärtor

Blir du ofta extremt andfådd när du springer? Är du öm i axlarna efteråt? Det kan bero på att du springer fel. Rätta till felen - och spring lättare.

För det mesta löper vi rätt helt av oss själva.

Ändå är det lätt hänt att små olater omärkligt smyger sig på. Kanske knyter du händerna så att du får spänningar i nacken. Eller andas fel så att du blir jätteandfådd. Sådana små fel betyder förmodligen bara att du springer lite mer ansträngt och lite långsammare än du skulle göra om du kunde skaka av dig dem. Men i värsta fall kan de öka skaderisken.

Som tur är kan du lätt bli kvitt olaterna genom att vara lite uppmärksam på dig själv. Gör du flera fel så koncentrera dig på att rätta till ett åt gången. Det är bättre att springa lite fel än att röra sig krampaktigt för att vara perfekt.

Ta inte onaturligt långa steg

Bara genom särskilda övningar (se nästa sida) kan du lära dig att helt naturligt ta längre steg. Tvingar du dig till att ta långa steg överbelastar du muskler och senor. Vill du springa fortare är det bättre att ta fler steg.

LÄS OCKSÅ: Så behandlar du en frusen axel

Andas genom munnen

När du anstränger dig andas du automatiskt genom munnen. Så försök inte tvinga in luften genom näsan. Det betyder bara att du får mindre syre och därmed kan prestera mindre. Försök hellre andas djupt ner i lungorna så att de kan fylla blodet med allt det syre dina hårt arbetande muskler är i skriande behov av när du springer.

Skjut fram bröstet

Föreställ dig att någon drar dig i bröstet. När du skjuter fram bröstet driver tyngdpunkten dig framåt som när du springer i nerförslut så fort du bara kan.

Pumpa armarna rakt framåt

Böj armarna 90-110 grader och låt dem röra sig rakt framåt och bakåt i löpriktningen. Att ha armarna dinglande framför kroppen är ett orosmoment som stör så att du springer långsammare och hela du börjar vingla.

Fram med höften

Höften ska vara längre framme än när du går. Den framåtriktade tyngdpunkten driver dig framåt och du springer fortare och mer avslappnat. Skjut inte fram höften onaturligt. Hela överkroppen ska hänga med.

Knän och fötter ska peka framåt

Är du kobent eller har Chaplinfötter så vinglar hela du och det är först och främst oekonomiskt. Och sliter extra mycket på leder och senor, framför allt i knäna.

Rulla fram på hela foten

När du springer ska du landa på hälen och rulla fram på foten. Det gör du förmodligen helt automatiskt. Men tänk på att du ska rulla fram på hela foten så att du skjuter ifrån med främre delen av foten. Genom att koncentrera dig på avstampet löper du smidigare och fortare.

Håll huvudet högt

Du tittar förmodligen ofta ner i marken för att se var du sätter fötterna. Men tittar du upp är sannolikheten faktiskt större att du inte snubblar. Samtidigt andas du mycket bättre om halsen får bilda en rak linje med kotpelaren.

Slappna av i axlarna

Låt armarna röra sig i en avslappnad rytm. På så sätt undviker du att spänna överkroppen - något som annars lätt kan skapa ömhet i både nacke och axlar.

Knyt inte händerna

Då spänner du i armar, axlar och rygg. Håll händerna lite öppna - som om du sprang med ett ägg i varje hand.

LÄS OCKSÅ En foam roller boostar din träning och hjälper ömma muskler