3 genvägar till ditt första halvmaraton

Se hur lite träning som krävs för att nå målet

Halvmaraton är många kvinnors drömdistans just nu – och den goda nyheten är att det är mycket lättare och går mycket snabbare att träna upp sig till att springa de 21,1 km, än de flesta tror.

Här får du 3 genvägar till långdistansformen. Integrera dem i ditt löpprogram redan dag. Eller ladda ner vårt nya halvmaratonprogram där du får alla tips och råd du behöver.

  • Ge järnet 3 gånger i veckan

    Glöm att du måste springa 5–6 gånger i veckan för att klara ett halvmaraton. Det är inte alls nödvändigt. Du klarar dig fint med tre pass i veckan – och kan ändå komma i toppform för att springa långt. Du behöver bara se till att verkligen pressa dig till max när du springer. Intervaller, sprinter och fartlek är grejen.

  • Skippa långrundorna – om du inte gillar dem

    Många kvinnor har svårt att hitta tid och lust att springa långrundor på helgen. Inga problem! Långrundor på helgen är en del av många halvmaratonprogram, men det går lika bra att byta ut dem mot några hårda och snabba sprintintervaller, som du klarar av på en halvtimme. Sprintintervaller, t ex 10 x 30 sekunder på max, gör under för din löpekonomi och därmed din uthållighet.

  • Dela upp löpningen i smådelar

    Orkar du inte ge dig ut idag? Lura hjärnan genom att dela upp entimmespasset i två mindre delar. Spring en snabb, kort löprunda på morgonen, innan du duschar och åker till jobbet, och ta sedan en kort, lugn löptur innan du går och lägger dig. Det är bra uthållighetsträning – och ibland mycket lättare att motivera sig till (eller har tid för) än en lång runda.

Anmäl dig I FORM Loppet direkt - KLICKA HÄR