7 saker du kan göra medan du går

Vill du bli underhållen när du är ute och går? Inga problem. Här får du lite input till promenaderna oavsett om du är ute efter fördjupning, mer träning eller naturupplevelser. Iväg med dig!

Kvinde der går tur

KEDER DU DIG PÅ GÅTUREN? På vejen kan du lave øvelser, lytte til en lydbog, tale med en ven.

© Jakob Helbig

“Det är tråkigt att gå”.

Hör du till dem som tycker att det är lite långtråkigt att promenera, så kommer det tips här! Det som är bra med promenader som fysisk aktivitet är nämligen att det inte lägger beslag på något annat än dina ben. Här får du massor av förslag till vad du kan göra medan du går.

Dem har vi samlat här, så du får lite inspiration till nästa gång du knyter på dig promenadskorna.

7 härliga saker du kan göra medan du går

Lägg in en övning

Vi gissar att du promenerar för att du gillar att just... gå. Men nu är det ju I FORM du läser, så vi påminner om at det är tillåtet att lägga in extra träning på promenaden. Du kan t ex ge järnet uppför en trappa eller backe, göra några armhävningar på en bänk du passerar – eller sätta på dig en ryggsäck med extra vikt.

Växla tempo

Lyktstolpar och träd på rundan kan användas för att sätta fart på din promenad. Du kan växla mellan vanligt och raskt tempo mellan varje lyktstolpe eller träd. Intervallträning är effektivt för att öka förbränningen och om du vill sätta gå-träning i ditt system har vi gjort ljudfiler som guidar dig. Hitta dem på[intervaller] (https://iform.se/traning/gang/ljudguidepromenera-dig-ner-i-vikt-pa-10-veckor) – de är gratis för prenumeranter.

Var här och nu

En promenad är perfekt för att rensa huvudet för allt du vill minnas och organisera. Föreställ dig att du går i en bubbla.

Tankarna kommer ändå, men du behöver inte förhålla dig till dem. Just nu ska du inte prestera någonting. Du ska bara finnas till. Både nyttigt och skönt!

Njut av naturen

Oavsett om det är frost på gräset eller om knopparna just slagit ut, så finns det alltid något vackert att titta på när du går i naturen. Varje årstid har sin charm, så se till att komma ut och gå även under de kalla månaderna.

Få en litterär upplevelse

Du kan absolut kombinera promenaden med en bra historia. Det blir man aldrig för gammal för! Ljudböcker och podcaster hittar du på diverse betaltjänster, men de finns också gratis på t ex Sveriges radio och ditt närmaste bibliotek.

Prata ostört

Samtal flyter ofta bättre när vi går sida vid sida istället för att sitta mitt emot varandra och ha ögonkontakt. Så det finns många bra anledningar att bjuda med en kompis eller en partner på en promenad för djupa, närvarande samtal. Du kan också nöja dig med att ringa en vän.

Rasta hunden

Hundägare har i genomsnitt ett lägre blodtryck och går fler steg än sina hundlösa medmänniskor. Om du inte äger någon fyrbent kompis själv, så kan du hjälpa en granne och erbjuda en hundpromenad. Bra för hunden, tacksamt för ägaren och
härligt för dig!

par på promenad

PROMENAD Samtalen går ofte lettere, når man går side om side.

© gettyimages