5 tips för att lyckas med din bootcamp

Bootcamps är populära och effektiva – men ofta är de också dyra. Som du är kan du göra din egen! Det kräver bara en planering, och just det kan vi hjälpa dig med att ordna.

Kvinna tränar med gummiband

BOOTCAMP När du nu anstränger dig, ska du inte gå miste om resultaten. Här får du de bästa råden för att lyckas med din bootcamp.

© Thomas Tolstrup

Bootcamp. Smaka lite på ordet. Om du får upp bilder på näthinnan av rekryter som kämpar sig igenom en träningsbana tills de får blodsmak i munnen, behöver din bild kanske revideras en smula.

Det stämmer att fenomenet härstammar från militären, men idag finns det bootcamps för i stort sett allt. Essensen av en bootcamp kan kokas ner till två principer: 1. Insatsen ska vara helhjärtad och 2. Det pågår under en begränsad period.

Det finns massor av erbjudanden på både fysiska och digitala bootcamps med alla möjliga syften. Men om du av en eller annan anledning inte har tid, råd eller lust att delta i en av dem och fortfarande drömmer om en förändring, så har vi goda nyheter till dig: Du kan göra din egen bootcamp!

Vad är ditt mål? Att bli 5 kilo lättare? Att kunna springa en mil? Eller ta bort köttet från din kost? Oavsett vad du vill förändra så ger vi dig de mest grundläggande råden till hur du sätter ihop din bootcamp så att du tar dig i mål. Så dra upp ärmarna, nu kör vi igång!

1. Sätt ett start- och ett slutdatum

Att påbörja en bootcamp kan kännas som att dra på sig en superhjältedräkt. Du har bestämt dig för att du vill göra allt i din makt för att din dröm ska gå i uppfyllelse. Därför säger det också sig själv att en bootcamp inte kan fortsätta för evigt. Det gäller att sätta ett tydligt datum för när du påbörjar din insats – och inte minst när du avslutar den.

Nu när du ska ge allt du har, så fokusera på att det bara är under en begränsad period. Det kommer garanterat verka motiverande för att du håller ångan uppe. Segerruset väntar om X antal veckor.

Är din bootcamp för kort riskerar du att gå miste om ditt slutresultat. Är den för lång kan det hända att du inte tar dig igenom, eftersom krafterna och orken tar slut. Så välj ett tidsintervall som du tror på – alltså både tror att du kan genomföra och som du tror ger dig resultat.

2. Sätt upp klara regler

Ge dig själv en realistisk chans att uppnå ditt resultat. Nyckeln till det är att vara så konkret som möjligt med vad du vill göra.

Det är en enorm skillnad på att proklamera att du vill "göra något för att röra på dig" till att "springa 3 kilometer tre gånger i veckan". Det första kommer konstant vara till förhandling i bakhuvudet. Det andra är mer konkret och gör att du kan bocka av det på listan och samvetet så fort du sprungit.

En konkret plan är alltså guld värt – ja, närmast ovärdeligt.

3. Var ambitiös

... men inte orealistisk. Bootcamps är kända för att vara effektiva. Men resultaten kommer förstås snabbare om du sätter ribban högt för din egen insats.

När du följer ditt program ska du tänka: 'Det är inte säkert att jag kan göra det här för alltid, men jag klara det under en period'. Det är precis det som är idén: Att du ger allt du har under tiden bootcampen pågår.

Om du efter en vecka märker att programmet är för hårt kan du överväga att reglera det till en mer realistisk nivå. Det är självklart viktigigare att fortsätta – med lite lägre styrka – än att riskera att helt lägga ner.

4. Kombinera kost och träning

Om det är en hälso-bootcamp du påbörjar, så ger det ofta mening att involvera både kost och träning. Kanske är det särskilt den ena delen du kommer att fokusera på – till exempel kan din bootcamp handla specifikt om att öka mängden grönsaker du äter och dra ner på sockret, eller så kan den handla om att träna ett bestämt antal gånger i veckan.

Men om du samtidigt gör en insats kommer du att uppleva att resultaten kommer snabbare. Till exempel kan det kännas som att all kraft och energi du lagt ner på gymmet går till spillo om du återhämtar dig med hamburgare och glass. Du behöver god, nyttig och näringsrik kost för att ha energi att träna effektivt. Så slå två flugir i en smäll och märk skillnaden – och resultaten.

Den goda nyheten är att det ofta uppstår en bonuseffekt där du automatisk blir sugen på att äta nyttigt när du är fysiskt aktiv – och att vara fysiskt aktiv när du äter nyttigt.

5. Hitta uppbackning

Vissa drar igång en bootcamp själv, andra är en del av en grupp. Oavsett form så har de flesta av oss en sak gemensamt: Vi når längst när det är något eller någon som peppar oss.

Kämpaglöd är föränderligt, så även om du är väldigt dedikerad till en början, så kommer din viljestyrka att sättas på prov under tiden. När du når muren kan det göra hela skillnaden att någon stöttar dig och påminner sig om varför projektet är viktigt för dig.

Det kan vara en partner som är på samma bootcamp som dig. Men det kan ockå vara någon som går med på att laga och också äta extra nyttiga middagar under tiden för bootcampen, eller en Facebookgrupp som kan peppa dig.

Med andra ord: Håll inte tillbaka med att involvera andra i ditt projekt, för det kan ge dig den pepp du har behov av under vägen.