4 märkliga saker som händer i kroppen när du springer

Älskar du hård träning? Då har du säkert både upplevt rethosta och blodsmak i munnen. Här är förklaringen!

Kvinna pustar ut efter hård träning.

Hård träning ger inte bara svett i pannan. Rethosta och akut behov av att gå på toa är andra "biverkningar"!

© iStock

Hård träning kan få kroppen att reagera konstigt – men bara lugn, det är som regel ofarligt och går snabbt över! Här får du förklaringen på 4 saker du kanske har upplevt under en löptur eller vid hård träning.

1. Du får rethosta

Efter en hård löprunda kan du uppleva en irriterande rethosta.

Fenomenet har ett fint namn, bronkkonstriktion, och den uppstår när din luftvägar pressas till att arbeta hårdare än de är vana vid. Tillståndet försvinner relativt snabbt igen.

2. Du får blodsmak i munnen

Du gör en stenhård slutspurt för att komma först i mål och strax efter får du en metallisk smak av blod i munnen.

Smaken kommer från järnet i vårt blod. Under intensiv träning kan trycket i de små blodkärlen leda till att det sipprar ut lite blod i lungorna. Det rör sig om mycket små mängder blod, så det är inte farligt!

Vet du hur länge du kan gå med hosta innan du bör söka läkare?

3. Din näsa börjar att rinna

Du är inte ett dugg förkyld men så snart du springer eller cyklar en tur så börjar näsan rinna. Speciellt när det är kallt ute eller när det är mycket pollen i luften.

Det beror på att kyla eller pollen gör att din näsa blir irriterad och slemhinnorna torkar ut, och därför reagerar de genom att öka slemproduktionen.

4. Du upplever ett akut toalettbehov … NU

Före löprundan behöver du inte alls gå på toa, men halvvägs får du plötsligt ett trängande behov av att gå på toaletten.

Det är välkänt att motion stimulerar tarmens rörelser och därmed behovet av att gå på toa, men det spelar också stor roll vad du har ätit timmarna innan en löprunda. Ät inte för tungt och undvik att äta mindre än 2 timmar innan träning.

Läs mer i boken “The Athlete’s Book of Home Remedies”, skriven av sportläkaren Jordan Metzl.