Läs också

Snackskaka

Proteinbar du kan göra själv

Gör din egen proteinbar som innehåller allt du behöver för att bygga upp musklerna efter intensiv träning.

7 juli 2016 av I FORM-redaktionen

Proteinbar

15 proteinbarer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 20 minuter

Tillagningstid: 40 minuter

Tid totalt: 1 timme

INGREDIENSER

100 g cashewnötter

200 g dadlar

160 g grova havregryn

40 g kokosmjöl

3 msk amino-complex

vassleproteinpulver

2 msk kakaopulver

2 äggvitor

4 msk solroskärnor

100 g soltorkade russin

1 dl akaciahonung

1 dl creamy jordnötssmör

0,5 dl kokhett vatten

Marinad

1 dl akaciahonung

1 dl creamy jordnötssmör

0,5 dl kokhett vatten

Så här gör du

Hacka cashewnötter och dadlar i små bitar. Knåda ihop alla ingredienser (utom dem till marinaden) till en mjuk massa. Värm honung och jordnötssmör i en stekpanna, häll ner det kokheta vattnet och låt marinaden koka upp. Vispa hastigt och ta av pannan. Häll marinaden över massan och blanda ordentligt.

Klä en ugnsfast form (34 x 20 cm) med bakplåtspapper och bred ut massan. Använd en bit bakplåtspapper till att göra ytan helt platt. Grädda massan på nedersta falsen i ugnen i 200 grader i 20 minuter. Skär ut massan i ca 15 proteinbare på var och en 65–75 gram och ställ dem på högkant på en bakplåt. Grädda dem nu i ytterligare 20 min i 150 grader.

näringsinnehåll per person

Energi: 298 kcal

Protein: 9,8 g

Fett: 12,8 g

Kolhydrat: 38,8 g

När ska du äta den?


Proteinbaren är skräddarsydd för minuterna efter styrketräning och intensiv konditionsträning. Här ger den kroppen allt som den behöver för att bygga upp musklerna igen. Ät proteinbaren senast 30 minuter efter att du är färdig med träningen.

Därför fungerar den

Proteinerna verkar som byggstenar för den slitna muskelvävnaden, medan kolhydraterna fyller reserverna med energi och förenklar upptagningen av proteiner. Flavonoiderna bekämpar inflammation i de skadade musklerna, så att du blir mindre öm.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar