Läs också

Snackskaka

Löparkaka

Ger dig en perfekt energiförberedelse inför löprundan.

7 juli 2016 av I FORM-redaktionen

Recept (ca 30 kakor)

50 pekannötter
150 g soltorkade fikon
125 g soltorkade aprikoser
80 g dinkelflingor
40 g kokosmjöl
50 g pumpakärnor
80 g fiberhavregryn
3 tsk nyponpulver
3 tsk finriven ingefära
60 g soltorkade tranbär
2 msk ljusa sesamfrön


Marinad

1,5 dl fast honung
1 dl creamy jordnötssmör
0,5 dl kokhett vatten


Så här gör du


Hacka pekannötter, fikon och aprikoser i små bitar. Knåda alla ingredienser (utom dem till marinaden). Värm honung och jordnötssmör i en stekpanna och häll vattnet över och låt marinaden koka upp. Vispa hastigt.

Häll marinaden över massan och blanda ordentligt. Klä en ugnsfast form (34 x 20 cm) med bakplåtspapper och bred ut massan. Grädda på nedersta falsen i 200 grader i 20 minuter. Skär ut massan i ca 30 kakor och ställ dem på högkant på en bakplåt. Grädda dem i 20 min i 150 grader.

När ska du äta den?


Kakan är perfekt som förberedelse inför löprundan om du äter den 15–30 minuter innan. Du kan också ta med den som energikälla under tiden. Den känns lätt i magen och är lätt att smälta, så att du inte får problem på vägen.

Därför fungerar den


Kakan är fylld med kolhydrater av hög kvalitet, som levererar bränsle till hjärna och muskler. Vi har också tillsatt proteiner och en smula fett som säkrar att energin upptas lite i taget, så att ditt blodsocker håller sig stabilt när du springer. Proteinerna skärper din koncentrationsförmåga så att du kan hålla fokus hela vägen.

Tips

Kakorna är så små att du lätt kan anpassa mängden efter just ditt energibehov. Ät en kaka efter ett kort träningspass och packa ner 2-3 till en mer krävande löprunda.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar