Vietnamesiska spett med nötkött och kålsallad

20 minuter
552 kcal

Det vietnamesiska köket är fullt av färska, hälsosamma och milda - men smakrika - ingredienser. Den här rätten är inget undantag. Du får i dig massor av vitaminer, fibrer och protein för mycket få kalorier.

Köttspett och sallad

VIETNAMESISK Fisksås kanske inte doftar så gott, men magi uppstår när du tillsätter den i din mat.

© Betina Hastoft

Vietnamesiska spett med nötkött och kålsallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 300 g mört nöttkött, t ex oxfilé
  • 2 tsk stark chilipasta
  • ½ ekolime, saft och skal
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk oysterssauce
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 litet spetskålshuvud
  • 3 palmkålsblad
  • 2 morötter
  • 1 rödlök
  • 1 stor röd chili
  • 1 fett vitlöksklyfta
  • 2 msk farinsocker
  • ½ dl limesaft
  • ½ dl fiskesauce
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • Färsk koriander och mynta
  • 1 msk jordnötter eller andra saltade nötter

Så här gör du

  • Skär köttet i tärningar eller strimlor och vänd i en marinad av chilipasta, limesaft, limeskal, sesamolja och ostronsås. Låt marinera en stund. Helst i kylskåpet över natten om du har gott om tid.
  • Hacka spetskål och palmkål. Skär morötterna och chilin i fina strimlor och finhacka rödlöken.
  • Vänd grönsakerna i en marinad av krossad vitlök, farinsocker, limesaft, fisksås och olivolja.
  • Trä upp köttet på spett och grilla eller stek ca 2 min på varje sida vid hög värme.
  • Lägg upp spetten på tallrikar tillsammans med kålsalladen och strö över rikligt med koriander, mynta och hackade jordnötter.

Tillagningstid (exkl dragtid): 20 min.

TIPS Du kan byta ut nötköttet mot kyckling eller tigerräkor.

TIPS Du kan också tillaga spetten i ugnen med grillfunktionen. Var dock försiktig så att du inte överkokar dem, för då blir köttet torrt.

I FORM 16/2023