Ugnsbakad lax med örtkryddor och krämig pastasallad med kål

Älskar du lax? Testa då den här varianten där laxen sköter sig själv i ugnen med en massa färska örtkryddor

28 januari 2015 av Martin Kreutzer

Ugnsbakad laxsida med örtkryddor och krämig pastasallad med kål

8 personer
1 laxsida på ca 1 kg
1 knippe dill
1 knippe bredbladig persilja
1 knippe gräslök

4 msk extra jungfruolja
Havssalt och nymalen svartpeppar
1 citron
1 blomkålshuvud
400 g fullkornspasta
1 spetskål
Kallpressad rapsolja
2 dl minimjölk
40 g parmesanost
2 msk extra jungfruolja
1 citron

  • Rensa fisken på ben. Skölj örtkryddorna och lägg på ett hushållspapper. Plocka av dill och persilja. Lägg undan lite persilja till pastassalladen.
  • Hacka de tre örtkryddorna fint och blanda med olivolja, krydda med salt, peppar och pressad citron. Smörj hälften av örtkryddorna på fisken.
  • Baka i 200 grader i 20–30 minuter, beroende på laxsidans tjocklek. Ta ut fisken och dela lite med en gaffel på mitten för att se om den är genomstekt. När fisken är klar smörjer du på resten av örtoljan.
  • Skär blomkålen fint medan fisken är i ugnen och koka den mjuk. Koka pastan.
  • Skär spetskålen fint och lägg i en gryta. Salta, droppa lite rapsolja över och koka upp. Häll av vattnet.
  • Mixa eller vispa ihop blomkålen med ljummen mjölk, finriven parmesanost och olivolja och smaka av med salt och peppar.
  • Vänd ihop den kokta pastan med blomkålspurén och vänd därefter i spetskål och persilja. Lägg upp laxsidan med den ljumna pastasalladen med kål. Servera citronklyftor till.

LÄS OCKSA: Så här lagar du perfekt lax i ugn

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar