Äppelfläsk på svart ris

65 minuter

Kombinationen av salt, syrligt och starkt får den är rätten att dansa i munnen.

Äppelfläsk på svart ris

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 handskurna skivor torrsaltad och lufttorkad bacon
  • ½ schalottenlök
  • 2 äpplen
  • ½ tsk extra jungfruolivolja
  • ½ tsk hel nejlika
  • ½ vaniljstång
  • Rivet skal och saft av 2 apelsiner
  • ½ tsk finriven färsk ingefära
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl svart fullkornsris

Topping:

  • Röd basilika eller bladpersilja

Tillagning

  • Skär baconen i stavar på högkant och stek dem gyllene.

  • Lägg dem på hushållspapper.

  • Skär lök och äpplen i bitar.

  • Sautera löken i olja tills bitarna är mjuka och blanka.

  • Blanda nejlika, uppfl äkt vaniljstång, apelsinskal och -saft och äppelbitar samt en liten nypa salt.

  • Låt det sjuda i cirka 10 minuter, tills äpplena är mjuka.

  • Koka riset.

  • Tillsätt bacon och ingefära i äpplena, värm och smaka av.

  • Lägg upp riset med äppelfl äsk och röd basilika eller persilja.

Laga traditionell julmat i nya och hälsosamma kläder