Bahn mi (vietnamesisk baguette) med räkor

25 minuter
610 kcal

Snabb, kalorisnål vietnamesisk favorit med den godaste chilimayon. Sydostasiatisk smak i kombination med franska flöjter. Vi älskar det!

Bahn mi

BAHN MI – Banh mi är inspirerad av Vietnams tid som fransk koloni. Baguetten är dock vanligtvis kritvit och kan vara gjord på rismjöl.

© Betina Hastoft

Bahn mi (vietnamesisk baguette) med räkor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 1 stor morot
  • ½ dl risvinsvinäger
  • ½ dl socker
  • ½ dl kokande vatten
  • 1 gurka
  • 1 röd chili utan frön
  • 200 g stora räkor
  • 1 tsk chilipasta
  • 1 fett vitlöksklyfta
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk extra virgin olivolja

Dressing

  • 2 msk majonäs
  • Limesaft
  • 1 liten chili utan frön
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • Fisksås

Fyllning

  • 200 g grov baguette
  • 3 salladsblad
  • Färsk koriander
  • 1 msk jordnötter

Så här gör du

  • Strimla moroten.
  • Rör ihop vinäger, socker och kokande vatten tills sockret har lösts upp. Häll lagen över morotsstrimlorna och låt dem stå medan du förbereder resten.
  • Strimla gurkan och finhacka chilin.
  • Vänd räkorna i en marinad av chilipasta, krossad vitlök och fisksås. Låt marinera i några minuter.
  • Häll bort marinaden och fritera räkorna ica2min.
  • Blanda majonnäs med lite limesaft, finhackad chili, krossad vitlök och en skvätt fisksås. Smaka av med kryddor.
  • Värm och dela brödet. Bred på dressingen och fyll med sallad, räkor, picklade morötter, gurka, chili och koriander. Strö över hackade jordnötter och servera.

TIPS Du kan använda cashewnötter istället för jordnötter, och om du gillar stark mat kan du ta med chilifröna.

I FORM 16/2023