Köttbullar med blomkålssallad och mandlar

20 minuter
420 kcal

Servera dina köttbullar varma med en läcker blomkålssallad och saltrostade mandlar så ska du se att maten försvinner från tallrikarna i ett nafs. En perfekt lunch, både nyttig och mättande!

Köttbullar med blomkålssallad och mandlar

DU KAN OCKSÅ – riva löken fint till köttbullarna, då håller de ihop lite bättre.

© wichmann+bendtsen

Köttbullar med blomkålssallad och mandlar

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 lök
  • 3 msk havregryn
  • 400 g malet fläskkött eller blandfärs, max 7 %
  • 1 ägg
  • 1½ dl lättmjölk
  • 1½ tsk havssalt
  • svartpeppar, nymald
  • 1 msk extra virgin olivolja

Blomkålssallad:

  • 450 g blomkål
  • ½ rödlök
  • gurka
  • 10 rädisor
  • 2 msk mandlar, rostade och saltade
  • 2 msk persilja

Dressing:

  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 tsk flytande honung
  • ½ citron, saften
  • havssalt
  • svartpeppar, nymald

Så här gör du

  • Hacka löken och blanda i havregrynen. Fortsätt hacka tills du har en grynig massa.
  • Blanda i köttfärs, ägg, mjölk, salt och peppar.
  • Rulla 12 köttbullar och stek dem i en varma stekpanna med lite olja, ca 4-5 min. på var sida.
  • Skär blomkålen i tunna skivor, gärna med mandolin. Hacka rödlöken fint. Skrapa bort det blöta kärnpartiet ut gurkan och tärna resten. Skär rädisorna i munsbitar och blanda därefter alla grönsakerna i en skål. Toppa med hackade mandlar och persilja.
  • Vispa ihop alla ingredienserna till dressingen och blanda ner den i salladen. Servera salladen med två köttbullar per person.

TIPS! Tärnat äpple är också gott i den här salladen.

TIPS! Rulla köttbullarna med en sked som du doppat i vatten, då är de lättare att forma.

TIPS! Vänd inte på köttbullarna innan de fått en fin stekyta, då är det risk att de faller sönder.