Vegansk zucchinikaka med valnötter och frosting

1,5 timme
441 kcal

Denne saftiga godbit är inte bara smaskig och dekorativ. Den är också utan animaliska ingredienser, så att alla kan äta den!

En kaka med frosting och pistagenötter på toppen.

ZUCCHINIKAKA – Kakan ska förvaras i kylen och håller sig färsk i 2–3 dagar.

© wichmann+bendtsen

Vegansk zucchinikaka med valnötter och frosting

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 skivor

  • ¼ dl lönnsirap
  • 6¼ g mjukt veganskt smör
  • ½ ekocitroner, saft och skal
  • ¼ dl havredryck
  • 62 g finriven zucchini
  • 25 g valnötter, finmalda
  • 50 g vetemjöl
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ½ tsk bakpulver

Frosting:

  • 25 g cashewnötter, orostade och osaltade
  • ¼ ekocitron, skalet
  • ¼ citron, saften
  • 6¼ g veganskt smör (block, inte bredbart), smält
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 37 g silkestofu
  • ¼ dl lönnsirap

Topping:

  • 7½ g pistagenötter
  • Ekocitron

Så här gör du

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Rör ihop lönnsirap, smör, citron, havredryck och finriven zucchini.
  • Rör sedan ihop finmalda valnötter med resten av de torra ingredienserna i en annan skål.
  • Rör försiktigt ihop de torra ingredienserna med de blöta.
  • Häll kaksmeten i en brödform (20 x 12 cm) med bakplåtspapper i. Grädda den i 1 timme eller tills den är genombakad.
  • Placera cashewnötterna i en skål. Häll över kokande vatten och låt det dra i 30 min.
  • Häll sedan bort vattnet och mixa nötterna med citron, smält veganskt smör, vanilj, tofu och sirap i 2–3 min tills konsistensen är jämn och krämig. Låt svalna i 30 min.
  • Fördela frosting, finhackade pistagenötter och finrivet citronskal på toppen av kakan när den har svalnat lite.

TIPS:

  • Du kan göra frostingen dagen innan. Den kan sedan vila i kylen över natten.
  • Du kan också göra en snabb och enkel frosting genom att blanda vegansk färskost med lite florsocker, citronsaft och finrivet citronskal.
  • Testa om kakan är klar längs vägen. Stick in ett träspett i kakan där den är som högst. Kakan är klar när det inte finns någon smet på spettet.
  • De finmalda valnötterna kan ersättas med t ex mandelmjöl om du inte har en stark mixer.
  • Pressa ut ALL vätska ur zucchinin innan du bakar med den, annars blir din smet lätt för blöt.
  • Du kan krydda kakan med lite kanel eller kardemumma. Båda kryddorna kommer att ge kakan en mycket god smak.