Jultårta med vit choklad

55 minuter
430 kcal

Avsluta julbordet med stil! Servera en kryddig julkaka med polenta och vit choklad.

Slipp stress och röda kinder i jul och bjud över dina gäster på ett nyttigt julbord istället.

Jultårta

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 ägg
  • 50 g ljust rörsocker
  • ¼ vaniljstång
  • 37 g polenta
  • ½ tsk bakpulver
  • ¼ ekologisk citron
  • ¼ ekologisk lime
  • ¼ ekologisk apelsin
  • ¼ tsk finriven ingefära
  • 12 ml extra jungfruolja
  • 12 ml kallpressad rapsolja
  • 12 ml nötolja: hasselnötsolja, mandelolja eller valnötsolja (dessa totalt 150 ml olja kan också vara samma olja)
  • 25 g vit choklad
  • ¼ näve färska (eller torkade) tranbär

Så gör du

  • Vispa ägg och socker till skum med vaniljfröna.

  • Blanda polenta och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten.

  • Riv citronskalet och blanda ner det i smeten tillsammans med ingefära, vaniljfrön och olja.

  • Häll smeten i en form med löstagbar botten (cirka 21 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper.

  • Grädda kakan i 40 minuter i 190 grader. Prova att sticka med en tandpetare i kakan. Fäster smeten på tandpetaren ska kakan vara inne fem minuter till.

  • Smält chokladen i ett vattenbad och häll den över den avsvalnade kakan. Lägg tranbären i den mjuka chokladen och låt chokladen stelna.

Är du jämt sötsugen? Få fler recept på nyttiga kakor här.