Är müsli ett sunt morgonmål?

Jag älskar att äta müsli på yoghurten till frukost, men är det sunt? Se svaret från experten på iform.se

Müsli

Müsli baserad på havregryn innehåller många fibrer, som mättar bra och är bra för matsmältningen. Men du kan lätt vänja dig vid en müsli som är för fet eller för söt. Den optimala müslin ska ha en kostfiberhalt som ligger över 8 gram per 100 gram, en sockerhalt som ligger under 15 gram per 100 gram och slutligen ska den ha mindre än 10 gram fett per 100 gram.

De rostade müsliprodukterna har en hög halt av fett, eftersom de ofta innehåller smör och choklad. Ett sundare val är de müslisorter som har havregryn som inte är rostade.

Det allra bästa är faktiskt att göra sin egen müsli: Blanda havregryn, russin, hasselnötter, torkad frukt och en liten påse vetekli. Strö müslin över en lättfil. Tillsätt tärningar av färsk frukt och bär. Har du inte tid att göra din egen müsli kan du använda Rågfras, som är fattiga på fett och socker. Eller så kan du äta en bit grovt bröd eller rågbröd med mager ost (max 17 %).

Många börjar dagen med havregrynsgröt – och av en god anledning! Havregryn är nämligen fulla av nyttiga saker.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background