6 säkra om mat och psyke

Kosten har stor betydelse för ditt välbefinnande. Vi har valt ut sex områden där du lätt kan styra dina matvanor.

Zink stärker din koncentrationsförmåga

Brist på mineraler går bland annat ut över koncentrationsförmågan. Brist på zink är ett bra exempel. Brist på zink leder till irritation, mental trötthet, nedsatt koncentrationsförmåga, depression och humörsvängningar. De bästa zinkkällorna är oxkött, lever, ostron och fullkornsprodukter. Men det gäller inte bara för zink. Även brist på bland annat koppar, järn och magnesium sänker koncentrationsförmågan. Om du är osäker på om du får tillräckligt genom din dagliga kost, kan du för att vara på den säkra sidan välja att komplettera med en daglig multivitamin- och mineraltablett.

Stärk din motståndskraft mot stress

B-vitaminer har fundamental betydelse för din förmåga att motstå stress. Din kropp och hjärna reagerar på stress genom att producera olika hormoner och signalsubstanser. Produktionen och regleringen av detta kräver att du äter tillräckligt av de olika B-vitaminerna. B-vitamin är också avgörande för hjärnans tillförsel av energi och syre. Det finns många olika B-vitaminer, och det är viktigt att få tillräckligt av alla. Det säkras bäst genom en varierad kost rik på naturliga, skonsamt förarbetade råvaror. Bra källor är fullkornsprodukter, magert kött, magra mjölkprodukter, ångkokta gröna grönsaker, lever, nötter och bananer. Om du är osäker på om du får tillräckligt kan du välja att komplettera din dagliga kost med en multivitamintablett.

Tankarna flyter bäst i vatten

Tankarna flyter bokstavligt talat bäst i vatten. Så snart din kropp saknar vätska går det fort ut över din tankeförmåga och din mentala energinivå överhuvudtaget. Du blir lättare mentalt trött om din kropp saknar vatten. Drick därför massor med vatten varje dag. Kontrollera eventuellt färgen på ditt urin. En ljusgul urinfärg betyder att din vätskebalans är normal. Om ditt urin är mörkgult bör du dricka mer vatten. Om urinen är helt klar däremot, har du druckit för mycket. Light saft är ett bra alternativ till kranvatten, om du tycker att kranvatten är för tråkigt.

Frukost är hjärnans viktigaste måltid

Den mentala prestationsförmågan på förmiddagen blir betydligt bättre om man har ätit frukost än om man har haft för bråttom för att göra det. Minne, inlärningsförmåga och förmågan att lösa problem förbättras efter frukosten. Särskilt om frukosten har ett högt kolhydratintag och lågt fettinnehåll. Förklaringen är helt enkelt att en kolhydratrik frukost säkrar optimal bränsletillförsel till hjärnan på förmiddagen så att den kan göra sitt bästa. Frukostbordet bör därför innehålla kolhydratrika matvaror som bröd, havregryn, cornflakes, frukt och eventuellt honung, marmelad och juice.

Magert kött ger mer mental energi

Ät lite mer magert kött till lunch om du har tendens att bli trött på eftermiddagen. Magert kött har ett högt innehåll av protein och kan göra din hjärna mer pigg under timmarna efter lunch. Protein i en måltid ger en långsammare och mer stabil ökning av blodsockret. På det sättet blir din hjärna försedd med en mer stabil och långvarig energi utan plötsliga dyk eller trötthet. Protein i lunchen främjar också tillverkningen av signalsubstansen dopamin i hjärnan, som fungerar som ett slags naturlig speed, som håller igång din hjärna. Istället för kött kan du äta mager fisk, skaldjur, torskrom, ägg, bönor, ärtor eller linser.

Ät bananer när du är deprimerad eller sömnlös

Ät massor av bananer om du är deprimerad. Som en extra bonus går du ner i vikt. Bananer har ett högt innehåll av snabbt upptagliga kolhydrater och samtidigt ett lågt innehåll av protein. Den kombinationen gör att bananer är effektiva att öka hjärnans innehåll av signalsubstansen serotonin. Bananer fungerar på det sättet som en mild form av lyckopiller, som just också hjälper att öka hjärnans innehåll av serotonin. Störningar i serotonin sägs vara en medverkande orsak till några former av depression, neuroser och andra mentala störningar. Serotonin gör det också enklare att somna. Äntligen fungerar den nya generationen bantningspiller bland annat via serotonin, genom att serotonin också ger en bättre aptitreglering. Det är viktigt att välja mogna bananer, eftersom kolhydraterna måste tas upp snabbt för att ge optimal effekt. Ju mer mogen en banan är, desto snabbare är kolhydraterna.

De mest lästa artiklarna just nu
Styrkeövningar

Få starka ben med I FORMs julkalender

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Kostråd

Kan man äta havregrynsgröt till middag?

Styrkeövningar

1. december

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Psykologi

Lär dig att släppa dina orostankar

Nyttiga snacks

Så tacklar du kvällssuget

Psykologi

Varför kan jag inte känna igen människor?

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Välbefinnande

Bindväven – 8 övningar som stretchar och masserar

Mer om Frukost
Frukost

Overnight oats med kakao, chiafrön, banan och jordgubbar

354 kcal
8 timmar
Frukost

Världens enklaste frukost – och dessutom är den nyttig

275 kcal
5 minuter
Frukost

Börja dagen med vår goda spenatomelett

243 kcal
15 minuter
Frukost

Mums! Yoghurt med frukt och hemgjord granola

212 kcal
40 minuter
Frukost

Börja dagen med hemgjord müsli

395 kcal
30 minuter
Frukost

Fräsch rabarberdessert med jordgubbar, skyr och granola

371 kcal
35 minuter
Frukost

Blåbärssmoothiebowl med spenat och granola

382 kcal
10 minuter
Frukost

Mango lassi

237 kcal
10 minuter
Frukost

Hemrostad granola

537 kcal
30 minuter
Frukost

Frukostmuffins med grönsaksfyllning

177 kcal
40 minuter
Frukost

Chiapudding med blåbär

168 kcal
8 timmar
Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen