6 säkra om mat och psyke

Kosten har stor betydelse för ditt välbefinnande. Vi har valt ut sex områden där du lätt kan styra dina matvanor.

Zink stärker din koncentrationsförmåga

Brist på mineraler går bland annat ut över koncentrationsförmågan. Brist på zink är ett bra exempel. Brist på zink leder till irritation, mental trötthet, nedsatt koncentrationsförmåga, depression och humörsvängningar. De bästa zinkkällorna är oxkött, lever, ostron och fullkornsprodukter. Men det gäller inte bara för zink. Även brist på bland annat koppar, järn och magnesium sänker koncentrationsförmågan. Om du är osäker på om du får tillräckligt genom din dagliga kost, kan du för att vara på den säkra sidan välja att komplettera med en daglig multivitamin- och mineraltablett.

Stärk din motståndskraft mot stress

B-vitaminer har fundamental betydelse för din förmåga att motstå stress. Din kropp och hjärna reagerar på stress genom att producera olika hormoner och signalsubstanser. Produktionen och regleringen av detta kräver att du äter tillräckligt av de olika B-vitaminerna. B-vitamin är också avgörande för hjärnans tillförsel av energi och syre. Det finns många olika B-vitaminer, och det är viktigt att få tillräckligt av alla. Det säkras bäst genom en varierad kost rik på naturliga, skonsamt förarbetade råvaror. Bra källor är fullkornsprodukter, magert kött, magra mjölkprodukter, ångkokta gröna grönsaker, lever, nötter och bananer. Om du är osäker på om du får tillräckligt kan du välja att komplettera din dagliga kost med en multivitamintablett.

Tankarna flyter bäst i vatten

Tankarna flyter bokstavligt talat bäst i vatten. Så snart din kropp saknar vätska går det fort ut över din tankeförmåga och din mentala energinivå överhuvudtaget. Du blir lättare mentalt trött om din kropp saknar vatten. Drick därför massor med vatten varje dag. Kontrollera eventuellt färgen på ditt urin. En ljusgul urinfärg betyder att din vätskebalans är normal. Om ditt urin är mörkgult bör du dricka mer vatten. Om urinen är helt klar däremot, har du druckit för mycket. Light saft är ett bra alternativ till kranvatten, om du tycker att kranvatten är för tråkigt.

Frukost är hjärnans viktigaste måltid

Den mentala prestationsförmågan på förmiddagen blir betydligt bättre om man har ätit frukost än om man har haft för bråttom för att göra det. Minne, inlärningsförmåga och förmågan att lösa problem förbättras efter frukosten. Särskilt om frukosten har ett högt kolhydratintag och lågt fettinnehåll. Förklaringen är helt enkelt att en kolhydratrik frukost säkrar optimal bränsletillförsel till hjärnan på förmiddagen så att den kan göra sitt bästa. Frukostbordet bör därför innehålla kolhydratrika matvaror som bröd, havregryn, cornflakes, frukt och eventuellt honung, marmelad och juice.

Magert kött ger mer mental energi

Ät lite mer magert kött till lunch om du har tendens att bli trött på eftermiddagen. Magert kött har ett högt innehåll av protein och kan göra din hjärna mer pigg under timmarna efter lunch. Protein i en måltid ger en långsammare och mer stabil ökning av blodsockret. På det sättet blir din hjärna försedd med en mer stabil och långvarig energi utan plötsliga dyk eller trötthet. Protein i lunchen främjar också tillverkningen av signalsubstansen dopamin i hjärnan, som fungerar som ett slags naturlig speed, som håller igång din hjärna. Istället för kött kan du äta mager fisk, skaldjur, torskrom, ägg, bönor, ärtor eller linser.

Ät bananer när du är deprimerad eller sömnlös

Ät massor av bananer om du är deprimerad. Som en extra bonus går du ner i vikt. Bananer har ett högt innehåll av snabbt upptagliga kolhydrater och samtidigt ett lågt innehåll av protein. Den kombinationen gör att bananer är effektiva att öka hjärnans innehåll av signalsubstansen serotonin. Bananer fungerar på det sättet som en mild form av lyckopiller, som just också hjälper att öka hjärnans innehåll av serotonin. Störningar i serotonin sägs vara en medverkande orsak till några former av depression, neuroser och andra mentala störningar. Serotonin gör det också enklare att somna. Äntligen fungerar den nya generationen bantningspiller bland annat via serotonin, genom att serotonin också ger en bättre aptitreglering. Det är viktigt att välja mogna bananer, eftersom kolhydraterna måste tas upp snabbt för att ge optimal effekt. Ju mer mogen en banan är, desto snabbare är kolhydraterna.