Fiberrik skinkpizza

110 minuter
1574 kcal

Här är ett recept på en lite nyttigare pizza. Botten är full av kostfibrer och fyllningen med tomatsås, parmaskinka, riven mozzarella, röd paprika och färsk rucola är utsökt. Varsågod.

Med tomatsås, parmaskinka, riven mozzarella, röd paprika och färsk rucola

FULLKORNSPIZZA – Med tomatsås, parmaskinka, riven mozzarella, röd paprika och färsk rucola

© Thomas Dahl

Hemmagjord pizza med parmaskinka och ruccola

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 hel pizza

Fullkorns­pizzabotten

  • 20 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 350 g grahamsmjöl
  • 150 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja

Tomatsås

  • 4 dl krossade tomater
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 msk torkade provencalska kryddor
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Fyllning

  • 200 g riven mozzarella
  • 200 g parmaskinka i skivor
  • 1 röd paprika
  • 2 tsk torkad timjan eller provencalska kryddor
  • 100 g rucola

Så här gör du

Fullkornspizzabotten:

  • Blanda fingerljummet vatten med jäst, socker och olivolja.
  • Blanda i mjöl efter att jästen är upplöst. Knåda degen ordentligt tills den blir blank och smidig, i ca 10 min.
  • Tillsätt salt och knåda degen i ytterligare 2–3 min.
  • Det underlättar självklart om du har en matberedare till det här jobbet.
  • Låt degen jäsa i en timme, och platta därefter ut den till en fin pizzabotten som är ca 2–3 mm tjock.

Tomatsås:

  • Blanda alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer tills såsen är slät och fin.

Fyllning och bakning:

  • Bred ut tomatsåsen i ett jämnt lager på pizzabottnen.
  • Skär parmaskinkan i strimlor (ca 1 cm breda).
  • Skär paprikan i tunna strimlor.
  • Lägg på mozzarella, skinka, röd paprika och torkad timjan i nämnd ordning ovanpå tomatsåsen, och baka pizzan mitt i ugnen i 225 grader i 15–20 min.
  • Garnera den färdiga pizzan med rucola och servera genast.