Kalljästa surdegsfrallor vända i havregryn

35 minuter
239 kcal

Frallor är en bra start på din karriär som surdegsbagare, eftersom det är lättare att få frallor att jäsa och få vackra lufthål än en hel limpa bröd.

Surdegsfrallor

SURDEG – Kalljäsning ger extra smak och glutenstruktur. Ju längre jäsning, desto syrligare smak

© Betina Hastoft

Kalljästa surdegsfrallor vända i havregryn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

Surdegsfrallor

  • ½ g torrjäst
  • ¾ dl ljummet vatten
  • 20 g surdeg
  • 29 g fullkornsvetemjöl eller fullkorns-ölandsvete
  • 91 g vetemjöl, gärna manitoba
  • ¼ tsk extra virgin olivolja
  • 2½ g havssalt
  • ⅓ dl havregryn

Surdeg – grundrecept

  • ¼ dl vatten
  • ¼ dl fullkornsmjöl, vete eller råg
  • ¼ dl vetemjöl

Så bakar du kallgräddade surdegsfrallor

  • Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt surdeg – se receptet här nedanför – och fullkornsmjöl. Blanda väl.
  • Tillsätt vetemjöl och blanda igen. Använd en mixer om det behövs.
  • Lägg degen i en bunke som sprayats eller penslats med lite olja och strö över salt. Låt vila i 30 min.
  • Vik degen mot mitten 6–8 gånger och följ skålens kant hela vägen runt. Knåda degen väl. Upprepa efter 30 min.
  • Täck skålen med plastfolie och låt vila i kylen över natten.
  • Värm ugnen till 250°C. Placera en bakplåt i botten och ovanför den ett galler med en pizzasten, bakplåtspapper eller en annan bakplåt.
  • Stjälp försiktigt upp degen på en bräda med havregryn och skär den i 12 lika stora bitar.
  • Klä en pizzasten/bakplåt eller ugnsplåt med bakplåtspapper och låt frallorna vila på detta i 30 min.
  • Sätt in frallorna i ugnen och häll samtidigt 2 dl kokande vatten i botten på bakplåten för att skapa ånga.
  • Grädda frallorna i ca 10 min. Därefter 5 min i 250 grader varmluft.
  • Låt svalna på ett galler och njut av de nygräddade och varma frallorna.

Så här gör du en surdeg

  • Blanda vatten och mjöl till en klumpfri gröt och häll upp i en glas- eller plastbehållare med lock. Låt locket sitta löst.
  • Låt stå på köksbänken i 4 dagar. Rör om en gång om dagen.
  • Släng hälften av surdegen och skorpan på ytan efter 4 dagar och fyll på med 1 dl vatten och 1 dl mjöl (gärna hälften fullkorn).
  • Låt stå ytterligare 1–2 dagar tills surdegen är bubblig. Använd det du behöver och spara resten till nästa gång du bakar.

TIPS Fullkorn och salt hjälper degen att behålla vätskan, så degen ska vara lite kladdig. Du kan använda en duschmössa för att täcka din skål när du låter degen jäsa över natten.

TIPS Istället för Manitoba kan du använda Tipo 00-mjöl, som också har en hög proteinhalt och goda bakegenskaper. Knåda väl om du vill ha fina luftbubblor.

TIPS Du kan använda sesamfrön, chiafrön eller vallmofrön istället för havregryn. Frallorna kan med fördel frysas in.