Sänk kolesterolvärdet med den här supermaten

Vi talar alltmer om olika typer av superfood, som är bra för hälsan och förebygger sjukdomar. Men visste du att den här roten, som tillhör familjen ingefära, bland annat kan sänka ditt kolesterolvärde och bl a används vid behandling av reumatism?

Gurkmeja och ingefära

Superfoods är en gemensam benämning för råvaror som innehåller vitaminer, antioxidanter eller liknande i så hög grad att de har en starkt positiv inverkan på vår hälsa. Kända superfoods inkluderar bland annat blåbär, avokado, vitlök, valnötter och ingefära – men nu har även en släkting till ingefära kvalat in på listan.

Gurkmeja som superfood

Många av oss känner igen gurkmeja som det pulver som ger färg åt curry, men gurkmejan är mycket mer än det. På utsidan liknar gurkmejeroten ingefära, men på insidan har den en stark gul färg. Det är curcumin, som är en kraftfull antioxidant, som ger roten dess gula färg. Tittar man på hjärt-kärlsjukdomar verkar gurkmeja blodförtunnande, antikoagulerande och kolesterolsänkande, och att införliva gurkmeja i kosten är därför en bra idé.

Frossa i gurkmeja, det är supernyttigt!

Gurkmeja har en stark antiinflammatorisk effekt och kan därför användas till behandling av diverse inflammationstillstånd och reumatiska sjukdomar. Därutöver boostar roten gallblåsans utsöndring av galla och har därför en positiv effekt på matsmältningen.

Det kan alltså löna sig att lära känna den här snabbverkande superråvaran och stärka hälsan på köpet. Gurkmeja kan både köpas som pulver och som en hel rot och kan användas i diverse juicer, smoothies, wokrätter eller i en smakrik hummus.

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background