Palmeolja är det ämne vi undviker oftast i Norden

Fler än varannan svensk är noga med innehållet i matvaror, visar en YouGov-undersökning. Palmolja toppar listan över minst omtyckt tillsats.

Kvinna som står och tittar på en produkt med palmolja i matbutiken.

HANDLING Palmolja är ett billigt fettämne, som finns i allt från kakor, choklad, snabbnudlar, färdigrätter, stearin och tvål.

© iStock

Läser du också ingredienslistan för att se om maten innehåller tillsatsämnen eller några ingredienser som du helst vill undvika?

Tre av fem nordiska konsumenter bryr sig om vad maten innehåller, visar en ny YouGov-rapport om mat, klimat och hälsa.

En ingrediens som ofta återkommer på listan över saker vi vill undvika är palmolja.

I både Sverige, Norge och Finland är palmolja faktiskt den ingrediens som väcker störst oro.

I Danmark är man mest bekymrad över genmodifierade ingredienser, och där hamnar palmolja först på en fjärdeplats.

Enligt rapporten hänger motviljan mot palmolja ihop med att vi under de senaste åren har blivit mer medvetna om klimatet, och palmolja spelar en betydlig roll för skövlingen av regnskogen.

Palmolja framställs nämligen i områden med regnskog, vilken fälls för att göra plats för oljepalmsplantager.

Palmolja är en billig olja som finns i allt från kakor och choklad till färdigrätter.

Svenskar bryr sig mest

Vi svenskar och våra finska grannar bryr oss mest om vad matvarorna faktiskt innehåller (66 procent), medan andelen är lite lägre i Norge (57 procent) och markant lägre i Danmark (49 procent).

I Sverige är undviker också var femte person konstgjorda sötningsmedel.