Hur får jag en mindre svullen mage?

Jag får ibland så svullen mage att jag ser gravid ut. Var kan jag göra för att slippa detta och få tillbaka min storlek?

Eftersom du inte beskriver några diarréliknande symptom antar jag att du inte lider av någon allvarlig allergi eller intolerans mot vissa matvaror. Därför bottnar problemet troligen i att du äter mat som har en provocerande effekt på tarmen som då måste producera extra gaser.

Jag skulle vilja råda dig att äta en kost som vårdar din tarmflora i stället för utmanar den. Lättyoghurt, till exempel, innehåller bra bakterier som överlever transporten i magsyran och därför kan hjälpa till att upprätthålla en gynnsam miljö i tarmen. Fullkorn fungerar på samma sätt, och passar därför också bra att äta under dagen. Det är också en bra idé att inte äta så mycket grova grönsaker (som kål, bönor och ärtor), vete, lakrits, mjölk, alkohol och kaffe, eftersom det bara ger mer gaser i magen.

Tänk igenom om det finns något som du inte tål, det kan finnas stora skillnader mellan olika personer. En mycket bra, men tidskrävande metod är att anteckna allt du äter och hur dina tarmar reagerar på det.

Du ska också tugga maten noga med stängd mun, annars riskerar du att få in för mycket luft som också åker ner i mag-tarmsystemet. Även stress kan orsaka gaser i magen, om du kan minska på den resulterar det också i mindre uppblåst och svullen mage.

Tips och fakta om svullen mage