Fullkornsprodukter, potatis, ris och pasta

Fråga

Är det bäst att äta så lite bröd, pasta och liknande som möjligt?

Svar

Nej, det är inte att rekommendera att undvika potatis, ris, pasta och spannmålsprodukter (som bröd och gryn) i din dagliga kost.

Välj fullkornsprodukter

Du kan med fördel äta fullkornsprodukter som rågbröd, grovt bröd, havregryn, råris, fullkornspasta med mera i stället för vitt bröd, vitt ris, pasta osv. Fullkornsprodukter bidrar nämligen med fler kostfibrer och hälsosamma ämnen - vitaminer (t ex B-vitamin) och mineraler.

Fullkorn gynnar din matsmältning

Spannmålsprodukter är svenskarnas viktigaste källa till kostfibrer. Kostfibre är bra för din matsmältning och mättar mycket, så att du inte blir frestad att äta kakor och godis.

Kostfibrer är en grupp ämnen som hör hemma under kolhydrater, men som skiljer ut sig därför att de inte bryts ner i magtarmkanalen. Kostfibrerna passerar alltså genom systemet relativt osmält och utvecklar på så sätt ett antal gynnsamma egenskaper som gör dem hälsosamma för dig. Exempelvis främjar de tarmfunktionen och motverkar förstoppning. Intag av kostfibrer är dessutom förknippat med en minskad risk att drabbas av cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Tänk på tillbehöret

Rågbröd, fullkornspasta, potatis, råris osv är i sig själva fettsnåla och nyttiga produkter på grund av vitamin-, mineral- och kostfiberhalten. Men den sammanlagda fetthalten i en smörgås med smör och fett pålägg kan snabbt bli för hög (50-60 energiprocent från fett).

Det är därför snarare vad du äter till brödet, fullkornspastan, potatisen osv som du bör fundera över.

LÄS OCKSÅ: Få koll på fakta och myter om potatis.