Detta gör socker med din kropp

Socker anklagas ofta för att skada hälsan, men vad händer egentligen i kroppen när du äter sött? Läs mer här och lär dig mer om socker.

Kvinna som håller en stor näve socker.

Vanligt vitt socker innehåller varken vitaminer, mineraler eller fibrer och ses därför som "tomma kalorier", då det endast bidrar med energi.

© iStock

Det gömmer sig i allt från godis, kakor och läsk till konserver, pålägg och dressingar. Förutom den söta smaken bidrar socker nämligen också med sprödhet till bakverk och konserverande effekter till långtidshållbara produkter.

Vanligt, vitt socker som utvinns ur sockerrovor eller sockerrör betecknas ofta som "snabba kolhydrater" på grund av dess förmåga att snabbt brytas ner och tas upp i kroppen.

När du äter en chokladkaka eller sköljer ner lunchen med läsk stiger ditt blodsocker rekordsnabbt och hjärnan stimuleras att släppa ut signalämnen som gör dig vaken, glad och avslappnad.

Men sockertrippen varar inte länge. Ditt blodsocker sjunker nämligen snabbt igen och du blir irriterad, trött och okoncentrerad – och blir bara sugen på mer sött.

LÄS OCKSA: Mindre socker i dina tårtor

Skillnad på socker och socker

I princip är det samma slags socker som finns i äpplet som i godisskålen. Men i motsats till vitt, raffinerat socker är frukt dock en viktig källa till vitaminer, mineraler och fibrer. Samtidigt tar det naturliga sockret i frukt längre tid att bryta ner och därmed blir ditt blodsocker stabilare.

Kalorier från vitt socker mättar dessutom dåligt och de näringsfattiga kolhydraterna kan påverka din aptitreglering negativt så att du äter för mycket.

Med bara 400 kcal per 100 gram utgör det vita sockret också en dålig källa till kalorier. Är ditt sockerintag för stort kan det resultera i övervikt och typ 2-diabetes liksom din lever kan ta skada över tid, då den inte kan bryta ner fruktosen som är i sockret.

Är aspartam och lightläsk farligt? Få forskarnas svar här!

Hur mycket socker om dagen?

Rekommendationen är att en sund kost maximalt ska innehålla tillsatt socker motsvarande tio procent av den totala kosten. Det motsvarar ca 55 gram om dagen för en vuxen kvinna.

Problemet med socker är bara att ingrediensen ofta döljer sig under andra beteckningar i innehållsförteckningen. En god grundregel är dock att leta efter saker som slutar på "-os", t ex dextros och glukos, och allt som heter något med sirap.

Källor: Livsmedelsverket, Netdoktor och I FORM

I FORM rekommenderar
Får du i dig för många kalorier under dagen? Oavsett om du vill gå ner i vikt eller hålla vikten är I FORM Kostdagbok ett perfekt redskap för att få överblick över din kost och hålla koll på ditt dagliga kaloriintag.
Testa I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar