Därför ska du byta ut minimjölken mot vanlig mjölk

Här är goda nyheter för alla som älskar den vanliga mjölken men som ändå druckit den magrare minimjölken. Fördelarna med de fetare mejeriprodukterna är nämligen många – bland annat lägre vikt.

Mjölk hälls upp i glas

Många av oss känner oss nyttiga när vi stoppar ner en magrare mjölk i kundvagnen. Men nu visar det sig att så är inte fallet.

Flera forskningsprojekt slår fast att idén om att magra mejeriprodukter gör oss smala, inte längre stämmer. Forskare kan nämligen inte hitta ett samband mellan övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2 och feta mjölkprodukter. Det finns heller inget samband mellan magra mjölkprodukter och minskad risk för de här livsstilssjukdomarna.

Tvärtom visar en artikel, som publicerats i European Journal of Nutrition, att existerande studier ännu inte visat på några bevis för att feta mjölkprodukter skulle ha negativ inverkan på vikten. Artikeln består av resultat från 25 tidigare studier, utav dessa fastslår 18 att feta mjölkprodukter sänker risken för fetma och viktökning. De resterande sju studierna kom inte till någon slutsats. Utöver detta verkar det som att de som äter feta mjölkprodukter väger mindre än de som väljer de magra alternativen.

LÄS OCKSÅ: 9 myter om ost – vad är sant och vad är falskt?

Hur kan feta mjölkprodukter ge lägre vikt?

Forskarna är fortfarande oeniga kring resultaten av studierna och ska undersöka saken närmare. En teori är dock att de feta mjölkprodukterna ger en större mättnadskänsla och att de som äter dem därför inte okynnesäter annat lika mycket.

Om man äter sunt och varierat är det därför ingen dum idé att både välja vanlig mjölk och smör på mackan.

Smaklig måltid!

Har du för mycket fett på kroppen? Kolla din fettprocent här