Ditt livs 12 viktigaste kostråd

Det är lätt att äta nyttigt. I FORM har sammanställt ett koncentrat av vetenskapens kunskaper om näring till 12 kostråd, som du lätt kan kombinera med den mat du tycker om.

På så sätt kan du äta som du vill och äta nyttigt samtidigt. Kostråden har rangordnats med de viktigaste först. Innan du vet ordet av äter du nyttigt varje dag - utan att tänka på det.

1. Ät mycket frukt och grönt

Det här kostrådet är det viktigaste. Frukt och grova grönsaker innehåller många hälsofrämjande ämnen och om du äter tillräckligt mycket minskar risken för många olika sjukdomar drastiskt. Du bör äta 600 gram frukt och grönt om dagen eller cirka fem stycken. Frukt och grönt innehåller mycket nyttigheter - till exempel antioxidanter, fytokemikalier, kostfibrer och vitaminer. De flesta kan du inte få i pillerform. Om du tycker att mängden frukt och grönt är stor, så tänk på vilken nytta de gör. Listan över positiva egenskaper skulle kunna vara hur lång som helst, men vi har valt ut några fördelar:

a) Viktminskning
Frukt och grönt sänker kostens fettenergiprocent och energitäthet, så att det är lätt att gå ner i vikt. Du uppnår ett bättre resultat med din viktminskningen om äter mer frukt och grönt samtidigt som du skär ner på fettet.

b) Bättre cirkulation
Frukt och grönt innehåller antioxidanter, som motverkar åderförkalkning. De reducerar risken för hjärt-kärlsjukdomar - och inte minst impotens.

c) Mindre träningsvärk och bättre träningseffekt
Idrott och motion ökar behovet av antioxidanter och att äta en kost med mycket frukt och grönt är det bästa sättet att täcka behovet.

d) Många vitaminer
Frukt och grönt är utmärkta källor till speciellt C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, B6-vitamin och folsyra.

e) Bättre blodsockerreglering
Frukt och grönt innehåller särskilda kostfibrer som bidrar till en stabilare blodsockernivå - och därmed en mycket mer stabil energinivå både fysiskt och mentalt.

2. Byt ut fettet mot något bättre

Det här kostrådet går ut på att byta ut feta matvaror mot fettsnåla som liknar varandra så mycket som möjligt. Det sänker kostens fetthalt utan att du känner att du försakar något. Det här rådet är framför allt viktigt om du vill gå ner i vikt och har tendens till övervikt. Ersättningsprincipen går i all enkelhet ut på att du ersätter de feta produkter du äter nu med någonting annat som innehåller en mindre andel fett. Du ska alltså inte bara stryka allt som innehåller fett i din kost. På så sätt undviker du att äta för mycket fett och din mat blir mer hälsosam samtidigt som du kan fortsätta med att äta dig mätt och nöjd.

Byt ut de här matvarorna från och med i dag:

  • Byt ut dina feta pålägg mot något magert som liknar de gamla så mycket som möjligt, både vad gäller utseende och smak. Byt till pålägg med grönt nyckelhål.
  • Sluta med chips, ät salta pinnar istället.
  • Byt ut den feta osten mot en med en lägre fettprocent.
  • Använd sunda växtoljor i stället för smör och margarin i matlagningen.

3. Motionera mera

Det låter kanske konstigt att "motionera" är ett kostråd, men kost och motion är intimt förknippade i en bra och hälsosam livsstil. De är båda mycket viktiga och påverkar varandra på många olika sätt. Om du motionerar får du större lust att äta hälsosamt. Motion gör också att du bättre tål att ibland äta lite för mycket fett. Om du motionerar regelbundet blir din kropp bättre rustad för kostmässiga utsvävningar lite då och då.

4. Ät mycket fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter inbegriper grovt bröd, flingor som All Bran Flakes, Fitness och müsli, råris, fullkornspasta och bulgur. Fullkorn är sunt eftersom det innehåller stora mängder kolhydrater, framför allt i form av stärkelse, samt har en låg fetthalt.

5. Frossa i fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur innehåller många näringsämnen som det ibland kan vara svårt att tillräckligt av. Det rör sig i synnerhet om n-3-fettsyror, D-vitamin, jod och selen. N-3-fettsyror och D-vitamin finns framför allt i fet fisk och fiskpålägg av fet fisk (till exempel sill, lax och makrill), medan jod och selen finns i både fisk och skaldjur oavsett hur feta de är. Havets läckerheter innehåller dessutom protein och en lång rad viktiga vitaminer och mineraler som inte finns i andra animaliska livsmedel eller vegetabiliska produkter. På grund av risken med tungmetaller gör speciellt gravida kvinnor klokt i att variera mellan feta och magra produkter från havet.

6. Ät kött - men minska på fettet

Köttfett är inte bra för kroppen, så det bör du försöka undvika. Precis som mjölkprodukter innehåller kött emellertid även en rad mycket viktiga näringsämnen. Magert kött är en god källa till protein, järn, zink, magnesium, krom, molybden, B6-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin och B12-vitamin. Du kan använda både fläsk- och nötkött om du väljer de magra bitarna - till exempel skinkschnitzel och oxfilé. Kyckling och kalkon kan du lugnt fortsätta äta av - men undvik skinnet.

7. Ät så mycket du kan - och ofta

Goda nyheter för dig som gillar att äta. Många tror att det största problemet med våra matvanor är att vi äter för mycket. Du blir emellertid varken friskare eller smalare av att äta mindre mängder mat. Snarare tvärtom. Om du äter rätt sorts mat, så ska du antagligen äta mer mat än du gör nu. Hälsosam, fettsnål mat med massor av fullkorn och grova grönsaker fyller nämligen mer på tallriken än onyttig, fet mat.

8. Var en måttlig gottegris

En måttlig konsumtion av socker och sötsaker gör att du undviker för stora humörsvängningar och så länge godisätandet inte dominerar, och maten är nyttig och varierad i övrigt, kan lite frosseri underlätta för dig att hålla en fettfattig meny en lång tid framöver. Det är lättare att hålla sig på den smala vägen om man tillåter sig att synda då och då. Socker mättar bättre och stimulerar förbränningen bättre än fett. Det är emellertid viktigt att man väljer rätt sötsaker, som det inte döljer sig en massa fett i, som till exempel choklad.

9. Drick dig full - på vatten

Din törst gör att du inte dör av vätskebrist, så länge du har vatten inom räckhåll. Men den är inte tillförlitlig om du vill hålla din vätskebalans optimal och konstant - och det vill du ju. När du väl känner dig törstig har du redan gått en tid på sparlåga med halvtomma tankar. Törsten kommer alltid ett bra tag efter att du egentligen borde ha druckit. Innan du dricker igen fungerar du inte optimalt eftersom vätskebalansen har stor påverkan på både ditt fysiska och mentala tillstånd. Vattendrickande är en fråga om vana och rutin i din vardag - två liter vätska om dagen är faktiskt i underkant.

10. Se upp med mjölken

Mjölkfettet är kanske det mest onyttiga i vår kost. Det innehåller stora mängder av de mättade fettsyror som ökar kolesterolvärdet, som i sin tur kan leda till åderförkalkning. Det är därför viktigt att i görligaste mån hålla nere konsumtionen av mjölkfetter. Bortsett från fettet innehåller mjölkprodukter emellertid många nyttiga näringsämnen - framför allt protein, kalk, B-vitaminer, zink och magnesium i stora mängder. Därför kan du lugnt välja de magra alternativen, som till exempel minimjölk, lättfil, kesella och i begränsad mån sockersötade varianter som chokladminimjölk och lättyoghurt.

11. Ät fett - men bara nyttigt

Många tror att ju mindre fett de äter desto nyttigare äter de. Men det är inte hela sanningen när det gäller mat och näring. Här gäller som regel att det är ohälsosamt att få såväl för mycket som för lite av något. Det gäller även fett. Vi har i åratal fått lära oss att det är skadligt och fettbildande att äta för mycket fett. Men det är kanske inte lika känt att det även är skadligt att äta för lite fett. Det bästa för de flesta människor är att hitta en bra fettbalans, vilket i praktiken innebär att man äter måttliga mängder fett. Det är viktigt av följande skäl:

  • Fett bygger upp viktiga energidepåer
  • Fett är ett måste för vitaminupptaget.
  • Fett håller huden smidig.
  • Lite fett i maten framhäver smakerna.
  • Utöver det är det mycket viktigt att man väljer de nyttigaste fettämnena. Växtoljor med högt innehåll av fleromättade fettsyror är nyttigast - till exempel majsolja, solrosolja och druvolja.

12. Ät salt med måtta

Det har visat sig att det inte är så viktigt att skära ner på saltet som man tidigare trott. Men det är ändå något att tänka på och ha med sig i bakhuvudet. Framför allt personer som befinner sig i riskzonen för att drabbas av högt blodtryck skall tänka på att äta mindre salt i maten.