Havregryn bättre än sportdryck

Ta en portion havregryn med lättmjölk och lite socker på efter träningen. Det är mer effektivt än sportdryck och hjälper dina muskler att reparera sig.

Det säger i alla fall ett amerikanskt forskarlag efter att ha testat det på en grupp kvinnliga cyklister. Forskarna fick idén när de ville hitta ett hälsosamt, billigt och lättillgängligt alternativ till sportdrycker. Och det fungerar. När du tränar musklerna, till exempel vid styrketräning, uppstår små muskelbristningar och när bristningarna läker igen blir muskeln starkare. Rätt mat och dryck underlättar den här återuppbyggnaden.

Havregrynen effektivare

Både sportdrycker och havregryn med mjölk fyller musklernas reserver av musklernas egna bränsle glykogen efter träningen, men havregrynen gör det snabbare och mer effektivt. Andra fiberrika frukostprodukter har samma effekt.

**LÄS OCKSÅ: Havregrynsgröt är den nyttigaste snabbmaten

Goda nyheter för tänderna

Dina tänder gillar att havregryn med lättmjölk och lite socker kan ersätta sportdrycker. Experter har de senaste åren flera gånger påpekat att det mycket höga sockerinnehållet i många sportdrycker är sämre för tänderna än läsk.

Dessutom innehåller havregryn massor av nyttiga saker som till exempel hälsosamma fettämnen som förebygger hjärtkärlsjukdomar och cancer samt matsmältningsfrämjande fibrer. Och mjölken (forskarna använde skummjölk, men lättmjölk går också bra) innehåller en hel del kalk.