Vad säger du, kroppen?

Gäääsp, snark eller knak. Maskineriet i din kropp är igång. Och som det låter! Häng med på rundvisning i kroppens maskinrum och lär dig mer om de ljud som uppstår. Kanske försöker kroppen att säga dig något viktigt.

Kvinna håller sig för munnen

FÖRSÖKER KROPPEN ATT SÄGA DIG NÅGOT? Lär dig att förstå kroppen och dess signaler.

© iStock

Kroppens ljud är helt naturliga. Trots det betraktas det som oartigt att t ex rapa. Tidigare i historien, t ex under medeltiden, var kroppens ljud mer socialt accepterade.

Men under 1800-talet började borgarskapet diktera vad som var gott uppförande. Därifrån kommer normen om att saker som har med kroppen att göra, och som kan vara obehagliga för andra, ska döljas.

Det kan låta. Både i den enda och den andra änden.

Vill du lära dig mer om de ljud som uppstår så har du kommit till rätt ställe!

Kurrande mage


När din mage kurrar beror det på att luft pressas runt i tarmarna när du smälter maten. På samma sätt är det också luft som gör ljud när du är hungrig.

För när magen är tom drar tunntarmen ihop sig och skjuter lufter framåt.

Prutt


Pruttar är luft som bildas i dina tarmar när den mat som du har ätit bryts ner. Kål, kött, torkad frukt och godis är bland de värsta luftsyndarna, men dina tarmbakterier har också ett stort inflytande på hur illa dina fisar luktar.

Ljud som kommer från munnen

Ljud från munnen kan uppstå i olika situationer. Det är inte bara när vi är vakna som det smyger ut ljud från munnen, även på natten kan framförallt snarkningar vara ett problem. Är det du som är snarkaren eller någon du känner?

Vi ger dig förklaringen till varför och hur ljuden uppstår här!

Gäsp

Du känner igen rörelsen när musklerna drar ihop sig och ansiktet “sträcks ut”. Käken öppnas och munnen släpper ut ljudet av en gäspning. Men varför du gäspar är forskarna oeniga om.

Vissa menar att det är kroppens sätt att få nytt syre på, när syrenivån i lungorna är låg. En annan förklaring är att gäspningar kyler ner hjärnan när den blir överhettad, ungefär som en dator. Det kan också vara en omedveten ritual som härstammar från den tiden vi var tvungna att hålla oss vakna och på vakt för t ex angrepp av vilda djur. När någon i människoflocken gäspade, stämde andra in för att signalera ett gemensamt skydd mot faror.

Hick

En hickning är en snabb inandning av luft som beror på att diafragman drar ihop sig. Ljudet kommer av att stämbanden i struphuvudet stängs samtidigt som du gör en kraftig inanding. Då säger det “hick”.

Forskarna är osäkra, men det verkar som att hicka är en reflex som ska förhindra att mat fastnar i matstrupen.

Vill du hicka mindre? Då kan du tugga din mat mer ordentligt, så att den inte kan fastna. Eller så kan du undvika kryddstark mat, läsk och alkohol. Har du redan hicka kan det kanske hjälpa att hålla andan, ta några djupa andetag eller äta eller dricka något

Snark

Snarkningar kommer krån vävnader i näsa och svalg, som vibrerar. Sömnen får nämligen muskulaturen i svalget att slappna av så att passagen, där ljudet ska passera, blir trång. När vi andas in faller området ihop och hindrar luftgenomströmningen. Lätta till måttliga snarkningar är helt ofarliga. Men om du snarkar väldigt mycket och har andningsuppehåll bör du bli undersökt för sömnapné hos en öron-näsa-halsläkare och få hjälp.

Det kan du göra: För att minska på snarkandet behöver du kunna hålla svalget så öppet som möjligt. Innan du överväger hjälpmedel kan du själv göra en insats genom att:

  • Vänja dig vid att sova på sidan.
  • Gå ner i vikt om du är överviktig.
  • Hålla igen på alkohol och sömntabletter som får muskelspänningen i luftvägarna att slappna av ytterligare.

Rap

Ljudet kommer från de vibrationer som uppstår när ett övertryck av luft passerar upp genom magmunnen som sitter mellan magsäcken och matstrupen. Rap! Och hur har luften hamnat i magen? Du sväljer luft när du äter och dricker. Eller tuggar tuggummi och röker. Rapen kan också bero på koldioxid om du har druckit öl eller annan kolsyrad dryck. Det kan också vara ett tecken på förstoppning.

Det kan du göra: Ofta beror en rap på att du har ätit eller druckit för fort, så försök att äta lite långsammare och tugga maten ordentligt. Om förstoppning är orsaken så drick mycket vatten, ät mer fibrer och motionera.

Knakande leder


Har du varit hos en kiropraktor känner du till det högljudda knaket när leden sträcks. Många är rädda för ljudet eftersom de tror att det kommer från skelettet. Det gör det inte. Det knakande ljudet beror på att luftbubblor i leden brister eftersom trycket i ledvätskan runt dem faller. Det är helt ofarligt.

Nys


Innan du nyser har slemhinnorna i näsan blivit irriterade. Det kan bero på allt från bakterier och damm till pollen och luftföroreningar. De små flimmerhåren på slemhinnorna börjar att vibrera och det fångar hjärnan upp och sätter igång en nysning. På så sätt skjuts de irriterande ämnena ut från näsan med full kraft.

Det är kroppens effektiva rengöring. När du är förkyld nyser du oftare för att näsan ska rengöras från snor.

Artikeln publicerades i I FORM nr 14/2021