Ät dig till en sund mage

En sund mage fordrar att du väljer mat som stärker din mages mekanismer. Här kan du läsa om vad du mår särskilt bra av.

Du har säkert för länge sedan vant dig vid att tänka på att du får i dig de vitaminer, mineraler och proteiner som din kropp behöver i vardagen.

Men är du också van vid att tänka på din mages hälsa i dina menyer? Om inte kan du med fördel börja så fort som möjligt! Hemligheten bakom en hälsosam mage, som förmår skydda din kropp mot sjukdomar och förhindrar att du ofta har problem med magen, ligger i en magvänlig kost.

I dag talar man i forskningskretsar om att du ska äta matvaror som stödjer tarmens funktioner och betydelse i vårt immunförsvar.

Vi ska enligt forskarna äta pre- och probiotiskt. Det betyder i praktiken att vi ska äta massor av sunda och probiotiska mjölksyrebakterier, som utgör en stor del av magens immunförsvar, och att vi ska äta fibrer som inte enbart får maten att passera snabbare genom systemet utan också får de hälsosamma bakterierna att trivas extra bra.

Varför är kostfibrer bra för din mage?

En sund matsmältning är beroende av att du äter till räckligt
med fibrer. En del av fibrerna sväller nämligen upp i tarmen och pressar så mycket mot tarmväggarna att det sätter i gång de rörelser som får maten att åka snabbare genom systemet. Det finns två typer av fibrer:

  • De oupplösliga kostfibrerna smörjer matsmältningen och sätter i gång tarmrörelserna så att maten glider snabbare genom tarmen. De är därför oumbärliga i en effektiv matsmältning. Framför allt vete innehåller den sortens fibrer.
  • De upplösliga kostfibrerna kan suga upp upp till 15 gånger sin egen vikt. Därmed fyller de i magen och mättar bra. De motverkar dessutom att skadliga ämnen från maten får kontakt med tarmen. Framför allt råg, korn och havre innehåller den sortens fibrer.