19 tips för att njuta av hösten

Årstiderna växlar. Det kan du inte göra något åt. Men du kan bestämma hur du välkomnar hösten. Här är bra idéer till hur du får en höst full av mys, njutning och energi!

Kvinna tar en promenad i höstskogen - med en hund i koppel. Hon njuter av hösten.

HÖSTMYS – Varm choklad är ett sätt att skapa mys. Här får du fler ovärderliga tips.

© iStock

Det kan kännas sorgligt att vinka farväl till sommaren. Framför oss ligger månader av mörker och kyla.

MEN, du kan också bestämma dig för att den här hösten ska bli den bästa någonsin. Maxa myset och njutningen med allt från hemmaspa till soppor och skogspromenader. Det kan inte gå fel!

1. Krama ett träd

Vi erkänner: Det låter flummigt, men forskning visar att en oxytocingivande kram inte behöver komma från ett levande vä- sen. Tanka upp med lyckohormoner genom att gå på kramrundor i trädgården eller skogen. Tips! Välj ett öde ställe om du inte vill ha blickar från andra.

2. Städa upp i bilderna – och fixa en julklapp

Hur ofta tittar du igenom alla dina bilder på mobilen? För över dem till en dator och sortera dem i mappar. Välj ut de bästa fotona och skapa en fotokalender eller -bok. Det är den bästa personliga presenten till en kär familjemedlem.

3. Prioritera din sömn

När mängden dagsljus minskar utsöndrar hjärnan mer melatonin. Det innebär att du behöver mer sömn under den mörka tiden. Prioritera den energigivande sömnen genom att gå till sängs 45–60 minuter tidigare än du brukar och lägg undan mobilen senaste en timme innan du går och lägger dig. Då har du gjort det du kan för att vakna utvilad.

4. Frossa i soppa

På dagar där du inte har energi nog till att laga middag är det enkelt att tina upp en plastlåda med soppa, som du har kokat i förväg. De flesta soppor är både enkla att laga, billiga och supernyttiga.

Grönsakssoppa
© iStock

Lätt grönsakssoppa

Ta valfri mängd potatis, 1 lök, 1 morot och 2 purjolökar som du skär i mindre bitar och kokar tillsammans med ett par buljongtärningar. Mixa till en jämn soppa och servera med hemgjorda rågbrödschips.

5. Investera i en ljusterapilampa

Du kanske har hört om ljusterapi mot depression? En ljusterapilampa kan göra underverk för humöret när solen lyser med sin frånvaro. Lamporna finns i många prisklasser. Sätt dig framför den medan du läser eller vilar. Det stärker humöret och ökar energin – testa själv.

6. Ta en massagedag

Det krävs två för att dansa tango. Och för massage. Så bjud in en kompis eller en familjemedlem till en hemmaspadag där ni turas om att massera varandra. Bakgrundsmusiken kan du hitta på någon av Spotifys mindfulnesslistor. Massage ökar blodcirkulationen och välbefinnandet.

7. Rensa ut och skänk bort

Är dina skåp och lådor fulla av saker? Lägg en regnig dag på att rensa ut och städa upp. Du kan sortera sakerna i tre högar: till salu, till soporna och till återbruk. Njut sedan av känslan att kunna hitta dina saker och glädjen i att ge bort saker du inte behöver till andra.

8. Ge ansiktet ett ångbad

Välbefinnande behöver varken kosta pengar eller ta tid. Ett enkelt ångbad är guld värt när näsan är täppt. Det öpp- nar porerna och rengör din hud.

Så här gör du
Ta en balja med kokande vatten. Lägg en handduk över huvudet och böj det in över baljan. Tillsätt ev eterisk olja eller örter. Sitt så i tio minuter.

9. Tänd grillen

Vem har sagt att man bara kan grilla på sommaren? Ta fram en varm jacka och tänd grillen. Eller ännu bättre: en eldstad. Det är lätt att göra foliepaket med grönsaker, kött, fisk eller bröd.

Som dessert kan du servera marshmallows eller grillade bananer som du kan fylla med ett par bitar mörk choklad. Bonus: Du behöver varken tänka på mygg- sprej eller solkräm.

Tänd en brasa i trädgården på hösten

MYS - Fram med marshmallows. Höstmys var det här!

© iStock

10. Träna framför teven

Vem har sagt att tv-tittande gör en lat? Sätt på din favoritserie och rulla ut tränings- mattan. Klassiker som utfall, tricepsdips och situps kan göras framför ett drama på skärmen.

11. Gör en kryddryck

Har du druckit tillräckligt med kaffe idag? Då kan du göra den här aromatiska och lug- nande drycken innan du ska sova: Häll en kopp mjölk eller vatten i en kastrull och tillsätt kanel, kardemumma eller anis. Låt det koka upp innan du häller upp det i koppen.

12. Lär dig italienska

Eller få inspiration till god vegetarisk mat. Med- borgarskolan har fler än 6.000 kurser, även engångskurser och kvällskurser så du behöver inte binda upp dig. Genom att lära dig någonting nytt får du en inspirerande och energigivande höst.

13. Ge håret en koffeinshot

Här gick vi runt och trodde att kaffe bara kunde drickas. Nej, nej. Enligt amerikanska hårexperter kan kaffe avgifta hårbottnen och stimulera blodcirkulationen. Dessutom är kaffe bra mot trassligt hår och gör naturlig hårfärg mer levande.

Så här gör du
Blanda 1 msk kaffe- pulver, 1 msk flytande honung och 1 msk olivolja till en fyllig pasta. Låt blandning- en sitta i håret i en timme och tvätta sedan håret.

14. Ta en hundpromenad

Det är bevisat att hundägare i genomsnitt har lägre blodtryck och går fler steg om dagen än människor utan hund. Omsorgen för ett levande väsen hjälper i sig själv till att sänka blodtrycket. Har du ingen hund själv, så erbjud dig att gå en promenad med grannens hund. En enda promenad sänker kanske inte blodtrycket, men höjer humöret!

Gå en promenad med hunden på hösten för att mysa.

HÖSTMYS - Om det är någon som alltid är sugen på en promenad, är det hunden.

© iStock

15. Planera en weekendresa

Att gå och se fram emot att få komma iväg på äventyr är halva nöjet. Planera en weekendresa eller en liten semester med din kärlek eller en kompis – gärna långt fram i tiden, så att du har något att se fram emot.

16. Bjud in till knytkalas

Springer veckorna förbi utan att du hinner träffa dem du tycker om? Det kan vara svårt att hitta energin att laga mat till gäster, men det är väldigt härligt att få umgås med sina vänner. Lösningen: Bjud in vänner eller familj till knytkalas. Alla tar med en rätt var till en ge- mensam måltid som ni avnjuter tillsammans.

17. Bada fötterna

Handen på hjärtat: Tar du hand om dina fötter? Om inte – gör ett avslappnande fotbad. Sätt dig till rätta med fötterna i badet och sätt ev på ett avsnitt av din favoritserie under tiden. Du kan också byta ut teven mot en god bok.

En kvinna tar ett fotbad på hösten för att mysa.

HÖSTMYS - Det enklaste och billigaste sättet för lite vardagsmys är ett fotbad.

© iStock

18. Ta ett möte i friska luften

Det kan vara svårt att hinna med att få dagsljus och motion när dagarna är korta. Men du kan föreslå att du och dina kollegor eller din chef tar nästa möte under en rask promenad. Om du inte få gehör så berätta för dem att gående möten ökar arbetsglädjen och bidrar till gemenskap och förbättrad hälsa.

19. Drick varm choklad utomhus

Forskning visar att du genom att spendera tid i naturen kan sänka blodtrycket, förbättra sömnrytmen och sänka risken för stress och depression. Det kan vara svårt att slita sig från soffan på hösten, men ta med dig varm choklad och en kaka ut. Att sitta i skogen eller på stranden och känna naturens lugn är underbart!

Kvinna med filt dricker varm choklad för att mysa på hösten.

HÖSTMYS - Varm choklad smakar ännu bättre om den avnjuts under bar himmel.

© iStock