Stor studie: A-människor lever längst

Är du en nattuggla som har svårt att komma upp på morgonen? Då riskerar du att dö tidigare än dina mer morgonpigga vänner.

Kvinna i sängen med handen på väckarklocka

GÅ UPP TIDIGT OCH GÅ TILL SÄNGS TIDIGT Det är kanske receptet på ett längre liv.

© iStock

Om du har svårt att komma i säng på kvällen riskerar du inte bara att vara trött dagen efter. Forskning från University of Surrey och Northwestern Medicine visar att nattugglor har 10 procent högre risk att dö för tidigt än deras morgonpigga vänner. Studien slår fast att A-människor lever längre än B-människor.

10 tecken på att du är B-människa

Därför dör B-människor tidigare

Medan A-människor föredrar att gå tidigt i säng och stiga upp med solen, gillar B-människor att vara uppe länge och måste därför kämpa sig upp på morgonen. Enligt Kristen Knutson, som är medförfattare till studien, finns det många osunda faktorer med att vara uppe sent. Det kan vara ett för stort intag av alkohol, stress eller att man äter vid fel tidpunkter. Studien visar också att nattugglor i högre grad än A-människor lider av diabetes, psykisk ohälsa och neurologiska sjukdomar.

Kan B-människor bli A-människor?

Om du är en A- eller B-människa beror både på gener och miljö. Men om du är en B-människa är du inte dömd till att vara nattuggla resten av livet.Genom att t ex se till att utsätta dig för ljus på morgonen och inte på kvällen, kan du ändra ditt beteende till samma som en A-människas. Försök också att ändra på din dagsrytm så att du gör färre aktiviteter på kvällen och lägger dig tidigare, så du får mer sömn.

Svårt att somna? Se hur du somnar på mindre än en minut.

Källa: University of Surrey