Sommartid är värst för A-människor

Om du är typen som gärna går upp tidigt, ser du sannolikt inte fram emot att ställa fram klockan en timme.

Kvinna sitter vid dator och gäspar.

Övergången till sommartid tar inte lika hårt på alla.

© iStock

”A-människor avskyr när vi går över till sommartid,” berättar Mikael Rasmussen. Han är sömnrådgivare och upplever att morgonpigga är mycket mindre flexibla i sin dygnsrytm än nattugglor.

En timme mindre på morgonen betyder, enligt Mikael Rasmussen, mer för A-människor än man tror. Han menar att A-människor påverkas i flera dagar, och i vissa fall flera veckor, efter natten där klockan 2 plötsligt blir 3.

”A-människor kan bli på sämre humör, få sämre prestationsförmåga och kan inte koncentrera sig och komma ihåg lika bra tiden efter vi har ställt fram klockorna.”

Glidande övergång motverkar problemet

Det ligger i generna om du är A-människa och det är inget du kan ändra på. Men du kan förbereda dig på sommartid genom att gå och lägga dig en kvart tidigare, tre till fyra dagar före vi ställer fram klockan. Därefter går du och lägger dig en halvtimme tidigare och dagen före vi går över till sommartid, går du och lägger dig 45 minuter tidigare.

En kvart räcker för att vålla problem för en sömnkänslig A-människa. Men om det är svårt att komma till ro innan du brukar, så kan du hjälpa hjärnan genom att stänga av alla skärmar, vrida ner ljuset och göra avslappningsövningar.

När du vaknar på söndag morgon gäller det, enligt Mikael Rasmussen, att komma ut och få massor av ljus på förmiddagen. Det hjälper dig nämligen att synkronisera dygnsrytmen.

A-människor mår bäst på vardagarna

”Man kan nästan säga att sommartiden är B-människornas hämnd på A-människorna, ” ler Mikael Rasmussen. Normalt är samhället annars inrättat så att det passar A-människorna bäst.

Ett 8-16-jobb passar en A-människa perfekt, och eftersom vi lever i ett A-samhälle är även A-människornas hälsa bättre än B-människornas, som i genomsnitt får för lite sömn och för lite ljus.

LÄS OCKSÄ: Så påverkar sommartid kroppen