Bästa knepet för att vakna glad

Blir du också stressad och på dåligt humör så fort väckarklockan ringer? Då ska du prova det här!

Glad kvinna sträcker på sig i sängen.

Äntligen går vi mot ljusare tider. Men det betyder inte nödvändigtvis att det är ljust ute när vi går upp på morgonen. Och det är det naturliga ljuset som får oss att vakna allra bäst.

Du har säkert hört talas om lampor som ska väcka dig helt naturligt, så du slipper famla efter väckarklocka och ljusknapp i mörkret. Det naturliga ljuset berättar för din kropp att det är dags att stiga upp. Och du slipper onödig stress av en väckarklocka.

Dessutom visar studier att du är mindre trött och irriterad och piggare och gladare när du vaknar upp till naturligt ljus.

På morgonen är kroppen fylld med kortisol, vilket är bra. Kortisolet förbereder nämligen kroppen på dagens utmaningar och ev stress. Även melatonin, som annars är som lägst på morgonen, reagerar positivt på ljus. På det viset vaknar du mer naturligt och du blir snabbt på gott humör direkt på morgonen.

Skippa väckarklockan

Det kan vara vanskligt att helt lägga undan väckarklockan, om man vill vara säger på att inte försova sig. Men det bryska uppvaknandet gör bara din morgon mer stressig när alarmet ljuder. Och din adrenalinnivå stiger snabbt när du ska stiga upp. Det betyder att ditt hjärta arbetar hårt redan från start, och din andning är snabbare än normalt. Det gör inget om det händer ibland. Men på längre sikt kan det vara skadligt för din kropp.

Läs också: Moodtracking – så här kommer du igång