Varför går mina naglar av hela tiden?

Går naglarna av hela tiden? Det finns lyckligtvis en lösning! Lär här om varför dina naglar går av och hur du ska ta hand om dem för att slippa problemet.

Kvinna filar naglarna

GÅR NAGLARNA AV? - Vi ger dig goda råd för att slippa naglar som går av eller skivar sig.

© iStock

Naglarna behöver näring

Sköra naglar, som skivar sig och går av är otroligt irriterande.

Enligt läkaren Søs Wollesen beror den typen av problem med naglarna ofta på att vi helt enkelt inte är så bra på att ta hand om dem.

Vi tvättar händerna och spritar dem, men glömmer att naglarna – precis som allt annat – också behöver näring. Första steget är därför att vårda dem bättre. Vi tipsar om hur, här nedanför

Läs också: Nagelsvamp – den bästa behandlingen av svamp på fötterna

3 goda råd för att få starka naglar

Klipp aldrig – fila istället

En fil är mycket mer skonsam än en sax. Ett klipp med saxen kan faktiskt bidra till att skiva nageln. Fila med mjuka, runda rörelser och inte för långt ner.

Ge nagelbanden kärlek

Om de tunna banden, som omsluter nageln, blir för porösa blir nageln svag. Vårda dem därför ofta med olja.

Nagelband ska hållas nere, och det görs bäst med en nagelbandspinne – kom ihåg att mjukgöra banden med mycket olja innan.

Fukt och fett

Gör det till en vana att smörja naglarna med en bra kräm flera gånger om dagen. Krämen ska innehålla både fukt och fett. Lägg gärna lite tid på att massera in den ordentligt.

Kom ihåg vitaminer och fiskolja

Dessutom kan du fundera på att ta ett tillskott av B-vitamin och fiskolja. B-vitaminer aktiverar enzymer som hjälper till att ombilda maten till näringsämnen, och på så sätt stärker de både hud, hår och naglar. Det gör också omega-3-fettsyror, som du framförallt hittar i fet fisk, men som du också kan äta som kosttillskott.

Läs också: Så här blir du av med nageltrång

Artikeln publicerades i I FORM n. 19/2021

Källa: Søs Wollesen, läkare