Myter om celluliter

Vad är sant och falskt om celluliter - och finns det något som fungerar mot apelsinhuden?

Kvinna förebygger celluliter

CELLULITER Hjälper det att sätta igång blodcirkulationen för att undvika celluliter? Få svaret här.

Celluliter uppkommer för att fettet i underhuden samlas i små hålrum i bindväven mellan överhuden och musklerna. Ju äldre vi blir, desto stelare blir bindväven och då uppstår små bular och fördjupningar i huden.

Men kan vi bli av med celluliterna genom att träna? Eller kan man smörja bort celluliter med en kräm? Och är celluliter ärftligt? Du hittar svar på de vanligaste myterna om celluliter här.

Myt 1: Man kan använda kräm som behandling mot celluliter!

FALSKT!

Det är primärt tillverkarna av anticellulitkrämer som talar om direkt effekt. Dock påpekar de att produkterna bara har effekt om man också motionerar. De flesta läkare anser att krämerna är bortkastade pengar.

Myt 2: Celluliter kan tränas bort!

SANT!

Träning och motion kan göra mycket. Celluliter förekommer oftast på låren, rumpan och överarmarna. Du kan avhjälpa dem genom att primärt träna de stora muskelgrupperna.

Styrketräningen kommer att hjälpa dig på vägen, kompletterat med löpning, cykling, trappträning och all form av aktivitet i pool eller hav.

Myt 3: Celluliter och graviditet?

SANT!

Många kvinnor upplever att celluliterna dyker upp i samband med en graviditet. Celluliter syns tydligare om man är överviktigt. Men förekommer också hos smala kvinnor.

Myt 4: Celluliter beror på dålig blodcirkulation i huden!

VARKEN SANT ELLER FALSKT!

En del menar att dålig blodcirkulation i huden är en av orsakerna till celluliter, och att till exempel en hamphandske därför fungerar.

Läkarna vänder på steken och säger att dålig blodcirkulation i huden inte ger upphov till celluliter celluliterna ger dålig blodcirkulation. Därför kan inte läkarna säga om det hjälper på celluliter att sätta fart på blodcirkulationen genom till exempel massage eller att sluta röka. Men det skadar i varje fall inte.

Myt 5: Celluliter är ärftligt!

SANT!

Ja, celluliter är ärftligt och därför är vissa kvinnor mer disponerade för celluliter, även vid en tidig ålder.

Myt 6: Celluliter beror på avfallsprodukter i kroppen!

FALSKT!

Du har säkert hört att celluliter också har med avfallsprodukter i kroppen att göra. Läkarna säger att det bara är trams - avfallsprodukter existerar inte!

Myt 7: Celluliter beror på ansamling av vätska!

FALSKT!

Någon har kanske talat om för dig att apelsinhud också beror på vätskeansamlingar. Läkarna understryker att det är fett som är problemet, inte den vätska som möjligtvis finns i fettvävnaden. Vid fettsugning är det bara fett som kommer ut.

Vad är den bästa kuren mot celluliter?

Det bästa du kan göra för att undvika celluliter är att äta nyttigt och motionera mycket. Styrketräning kan också hjälpa till att förebygga celluliter.

LÄS OCKSA: Åderbråck – så här förebygger och behandlar du dem