Kan man verkligen bli beroende av läppcerat?

"Var lite försiktig med att använda läppcerat, så du inte blir beroende." Är det en mening du har hört förut? Vi har frågat en specialläkare i hudsjukdomar om man faktiskt kan bli beroende av det lilla stiftet.

Kvinna smörjer sina läppar med läppcerat

Läppcerat skyddar genom att lägga ett lock på den tunna huden, så den kan stå emot väder och vind.

© iStock

Finns det något bättre än att fiska upp det lilla stiftet från väskan och ge läpparna ett lager eller två när de är riktigt torra och strama? Nej. Och det ska du fortsätta med, för det är en seglivad myt att läpparna kan bli beroende av den fukt de får från ett läppcerat.

Huden på läpparna är något av det tunnaste vi har, och den blir lätt torr eftersom barriären inte kan hålla fukten lika bra som huden på t ex armar och ben. Särskilt vinterkyla och frost, men också stark sol går hårt åt den fina, röda huden. Många har också en vana att slicka sig runt munnen, och trots att du kanske känner att det fuktar huden precis när du gör det, så hjälper det också till att torka ut läpparna.

Men det är alltså inget skäl till oro, för ett läppcerat är en både effektiv och ofarlig lösning för att förebygga och behandla den torra huden på och runt läpparna.

Välj rätt läppcerat

Solfaktor? Särskilt under sommarhalvåret, eller om du åker skidor, är det viktigt att ditt läppcerat skyddar mot solens UV-strålar, som är tuffa mot den tunna huden.

Stift eller burk? Välj det du tycker bäst om, men var uppmärksam på att producenterna ofta tillför fler konserveringsmedel i ett läppcerat på burk. Du rör nämligen vid ceratet när du tar på det, och ämnena är därför nödvändiga för att undvika massor av bakterier.

Har du allergi? Välj en produkt utan parfym, lanolin eller konserveringsmedel. Det gäller också dig som har eksem, eftersom du har större risk för att utveckla allergi.

Källa: Janne Touborg, specialläkare i hudsjukdomar