Hur länge kan skönhetsprodukter egentligen hålla sig?

Har du koll på hur länge din ansiktskräm, k concealer och andra skönhetsprodukter kan hålla sig? Svaret är nämligen inte "för evigt".

Kvindehånd, vælger foundation i butik

FOUNDATION - kan holde sig i 12-24 måneder efter åbning.

© iStock

Om du är typen som har badrumsskåpet fullt med krämer och makeup som du inte riktigt minns när du köpte, är det kanske dags att göra dig av med det.

Skönhets- och hudvårdsprodukter håller nämligen inte för evigt. Blir de för gamla kan det växa bakterier och mögelsvampar i dem, som kan ge infektioner i huden eller ögonen – och det kan du nog gärna klara dig utan.

Det finns två olika hållbarhetsmärkningar på kosmetik: timglaset och burksymbolen.

Timglaset finns på produkter som har en hållbarhet under 30 månader, och anger den månad och det år och ev också det datum som produkten minst kan hålla till. Ser du till att använda krämen, läppglanset eller vad det nu är du har köpt, innan dess är du inte bara garanterad att produkten är säker, utan också att den funkar som den ska.

Burksymbolen pryder de varor som kan hålla sig längre än 30 månader och anger hur länge de är säkra att använda när de har öppnats. Inne i burksymbolen står det antingen ett antal månader eller år. Det finns dock undantag från märkningen. Det gäller produkter med mycket alkohol, som t ex parfym eller varor som har förpackats på ett sätt som gör att de inte kan öppnas.

HÅLLBARHET EFTER ÖPPNING

Foundation

Foundation

12-24 månader

Eftersom foundation kommer i tuber, där du inte rör vid själva produkten, håller det sig länge. Om du applicerar den med en svamp ska du dock tvätta svampen regelbundet.

Läppstift

Läppstift

Cirka. 24 månader

Blir ytan torr eller förändras i färg kan du klippa eller skära bort en bit. Det är också en bra idé att göra om du har varit sjuk och använt läppstiftet.

Concealer

Concealer

6-12 månader

Det är egentligen inte så stor skillnad på concealer och foundation, men concealer läggs direkt på huden, vilket förkortar hållbarheten.

Ansiktskräm

Ansiktskräm

12-24 månader

Har du köpt en kräm i burk istället för på tub kan du besgränsa bakterietillväxten genom att ta upp krämen med en spatel istället för med fingrarna.

Puder

Puder

12-36 månader

Hållbarheten är lång, för puder är en torr produkt utan vatten, men kom ihåg att tvätta borstarna regelbundet

Mascara

Mascara

3-6 månader

Dels är mascara en vattenhaltig produkt, vilket alltid innebär begränsad hållbarhet, dels använder du den direkt på det känsliga ögonområdet.

Källa: Anne-Dorte Mathiesen, Danish Beauty Award

Artikeln publicerades i I FORM nr 6/2022