Fotskador: Träna dina fötter

Dina fötter mår bra av att du går utan skor någon gång ibland. En promenad längs stranden med bara fötter är jättebra träning. Komplettera med de här 5 övningarna - som alla ska göras utan skor.

LÄS OCKSÅ: Hallux valgus – så här lindrar du smärtorna

1. Gunga dig stark

© iStock

Använd en balansbräda eller något annat redskap som ställer krav på balansen. Ställ dig med fötterna på en höftbredds avstånd. Fördela växelvis vikten från den ena till den andra foten. Fördela växelvis vikten från framfoten och tillbaka på hälen. Stå på ett ben och lek med balansen.

2. Upp på tå

Ställ dig på golvet med fötterna på en höftbredds avstånd. Lyft dig så högt upp på tårna som möjligt och sänk ner igen. Upprepa 10 gånger.

Känns det som att du stiger på en nål varje gång du sätter ner foten? Då kan du ha drabbats av hälsporre. Läs här hur du tränar medan skadan läker.

3. En gammal gymnastikövning

Gå två steg fram på tårna och sedan två steg tillbaka på hälarna. Ta även två steg på yttersidan och därefter på insidan av foten. Upprepa 10 gånger.

4. Hitta finmotoriken

Träna finmotoriken genom att plocka upp små föremål från golvet med tårna. Gör övningen med båda fötterna.

5. Massera och stretcha alla tår

Stretcha: Sätt dig ner och lägg den ena foten på det andra knäet. Ta tag med ena handen under foten vid tårna och dra tårna bakåt. Känn hur det stramar i musklerna under foten du håller i och räkna till 30. Byt fot.

Massage: Massera fotsulan med dina händer eller rulla foten på en massageboll. Det får gärna kännas ömt, men inte göra ont. När du stimulerar fotsulorna används uttrycket "att din kropp vaknar".