Ska jag ta tid från sömnen för att hinna med träningen?

Jag är mamma till två små barn som går på förskolan medan jag och min man arbetar. Kvällarna flyger förbi och när barnen somnar är jag i färd med att svimma av trötthet. Jag älskar att träna, men när ska jag göra det?

Sömn är inte förhandlingsbart

Nej, du ska INTE stjäla tid till träning från sömnen. Sömn är ett av de primära mänskliga behoven, som inte är förhandlingsbart, så det är en dålig strategi där det finns en tydlig vinnare och en klockren förlorare.

Vinnaren är ditt samvete och den gloria du kan putsa för att du har tränat. Förloraren är resten av ditt liv, för när sömnen är ur balans kommer allt annat bli det också: Humör, energi, handlingar, relationer, koncentrationsförmåga – listan är oändligt lång.

I en perfekt värld skulle vi alla ha möjlighet att träna en timme varje dag under arbetstid. Det skulle både arbetsgivare och anställda må bra av, och stressade föräldrar skulle få en chans att hålla sig i form. Det låter inte som att din arbetsplats ger den möjligheten.

Använd dina timmar klokt

Därför ska du först se över hur ni som familj tillbringar era vakna timmar tillsammans. Hur många timmar använder ni till exempel framför teven och andra skärmar? Skärmar står inte på listan över mänskliga behov som vi behöver för att må bra. Och ja, det kan vara skönt att slappa framför teven, både för barn och vuxna, men mer än 30 minuter gynnar varken er trivsel, lycka eller livskvalitet.

Träna med dina barn

Istället för att sätta på skärmarna kan du säga till dina barn: Kom, vi går ut och cyklar, så springer jag vid sidan av. De kommer säkert protestera: "Nej, vi orkar inte" Men står du fast vid det kan en daglig cykel/springtur blir en bra vana som alla tycker är kul.

Nu tänker du säkert: "Lätt för dig att säga, det är inte du som lever i min vardag och känner dig stressad och pressad". Nej, men det är viktigt att fundera över hur vi använder dygnets 24 timmar. Om inte vi vuxna kan hitta tid till träning, kan inte våra barn det heller. Barn mår inte dåligt av att lära sig att man ibland behöver göra saker, även om man inte har lust till det.

Ta en skogspromenad

Promenader är en annan möjlighet. Du förbränner inte supermånga kalorier, men även små barn klarar en timmes promenad. Vi är skapade för det. Att gå tillsammans är ett riktigt bra sätt att komma ner i varv. Kanske kommer barnen till en början att krångla, men fånga dras uppmärksamhet och nyfikenhet genom att prata om sakerna ni ser under vägen. Varför växer den här plantan här? Vad är det där för hund? Vilken fågel är det som sjunger?

Probleme är att barns nyfikenhet har blivit passiv eftersom de är vana att få researchen serverad. Till exempel genom barnprogram på teven. Det är vår uppgift som vuxna att väcka nyfikenheten till liv, för o vi själva tycker att det är döden att gå, och bara längtar efter att komma hem till teven och iPaden, kommer barnen också bli uttråkade. Men går ni in med lite engagemang kommer ni att få en stimulerande digital detox med inbyggd motion.

Barn är också rätt bra på att springa. Lek "vem kommer först?" kanske till nästa lyktstolpe. Eller vem hinner först till det röda huset? Låt dem vinna 70 procent av tiden, men vinn över dem ibland så de lär sig utveckla sin tävlingsinstinkt. Ni mår alla bra av att träna tillsammans. Och gör ni det varje dag behöver det aldrig bli en diskussion.