Kvinna på cykel.
© iStock

Så smart blir du av att cykla

Motion med måttlig intensitet stärker hjärnan direkt, visar en ny studie.

29 mars 2017 av Jeanette Linder

Därför ska du cykla

Nästa gång du ska på en arbetsintervju, skriva ett examensprov eller något annat som kräver att du är helt klar i huvudet, kanske du ska överväga att få upp pulsen innan. Motion stärker nämligen inte bara hjärnan på sikt, utan gör dig faktiskt skarpare på direkten. Speciellt om du ser till att få upp intensiteten lite i din träning, konstaterar forskare.

20 minuters cykling

Mer behövs inte för att göra hjärnan skarpare, om du bara ökar farten lite. Du är uppe i ett måttligt tempo när du är lätt andfådd och kan föra ett samtal – dock inte helt flytande.

I ett nytt försök lät de testpersoner genomföra en rad träningspass på konditionscykel. Passen var olika långa med olika hög intensitet för att testa vilken effekt de hade på hjärnan. Antingen fick man cykla i 20 minuter i lågt tempo, 20 minuter i måttligt tempo eller 40 minuter i lågt tempo. Alla tre cykelturer visade på en positiv effekt i ett kognitivt test, där deltagarna presterade bättre efter att ha trampat på pedalerna. Dock fick de klart bäst resultat efter 20 minuter i måttligt tempo – trots att de hade jobbat lika hårt som på 40-minutersturen i lågt tempo.

Källa: Ritsumeikan University

Känner du till de första symptomen på demens?

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar