Så här undviker du dålig andedräkt

Det är inte så svårt att bli av med dålig andedräkt. Se bara här där vi visar dig hur du gör.

Leende kvinna borstar tänderna, så hon undviker dålig andedräkt

BORSTA, BORSTA, BORSTA Du kan lätt få dålig andedräkt även om du borstar tänderna noga

© iStock

Dålig andedräkt kan vara väldigt jobbigt, men som tur är finns det många råd för att bli av med den. Ett av dem är att borsta tungan, och det kan vara en bra idé.

Dålig andedräkt uppstår nästan alltid i munnen. Den vanligaste orsaken till dålig andedräkt är att du har bakteriebeläggningar kring tänderna eller på tungan. Inflammation i tandköttet är en annan vanlig orsak, medan dålig tandhygien generellt kan vara boven i dramat.

Men den obehagliga lukten kan också komma från mindre uppenbarliga orsaker – t ex att det var länge sedan du åt. Då bildas nämligen mindre saliv och fler bakterier i munnen.

De flesta har dålig andedräkt i perioder – särskilt på morgonen. Om du vill förbättra din andedräkt så ta en titt på våra tips här nedanför.

LÄS OCKSÅ: Parodontit – hur mår ditt tandkött?

4 vägar till fräschare andedräkt

  • BORSTA TÄNDERNA. Den dåliga lukten kommer kanske för att du är lite för snabb med tandborsten. Försök att borsta mer grundligt.
  • TUGGA TUGGUMMI. När du tuggar tuggummi bildar din mun mer saliv och det har en positiv effekt på din andedräkt.
  • FRAM MED TRÅDEN. När du borstar tungan tar du bort beläggningar som kan ge dålig andedräkt. Samma sak gäller när du använder tandtråd – då tar du bort illaluktande beläggningar mellan tänderna.
  • ÄT OFTARE. Försök att äta lite om det är länge sedan du hade igång tuggmusklerna. Särskilt frukosten är viktig.

Läs också: Så här blir du av med dålig andedräkt