Så enkelt får du en hälsosammare arbetsplats

Trivs du på jobbet? Vi guidar dig till hur du kan undvika 6 vanliga hälsofällor på arbetsplatsen

Hektisk arbetsplats

JOBB med små justeringar kan du göra din dag på jobbet mer hälsosam

© iStock

6 överraskande hälsoproblem på jobbet

Du är där 40 timmar i veckan. I stort sett varje vecka. Året runt. Ditt jobb tar av naturliga skäl upp en stor del av ditt liv och det är avgörande för din hälsa att du trivs. Ta en titt på en typisk arbetsplats och se hur du kan undvika de vanligaste hälsohoten.

1. Högarna på skrivbordet

Need to do och nice to do

När arbetsuppgifterna hopar sig gäller det att ta tag i situationen innan du blir för stressad. Gör en att göra-lista, dela in uppgifterna i saker som är bråttom och sådant som kan vänta, och dela även upp stora uppgifter i mindre delar. Samtidigt måste du sänka dina förväntningar på vad du kan klara av. Låt bli att ta på dig extra uppgifter, arrangera jullunch och liknande. Sök också stöd hos dina kollegor och berätta för dem vad som stressar dig. Forskning visar att socialt stöd kan minska stressreaktionerna.

Lider du eller en av dina kollegor av stress? Här hittar du de 5 vanligaste symptomen på stress.

2. Temperaturen

Svalt är bäst

Om det är krig om termostaten på jobbet så låt de lite svalare temperaturerna vinna. Då presterar du bättre, visar studier. Vädra därför också ofta och få chefen att skaka fram AC eller en fläkt på sommaren.

  • Över 22 grader Se till att kyla ner dig under dagen, till exempel med en fläkt.
  • 20–22 grader Ger bäst arbetsförhållanden vid stillasittande arbete.
  • Under 20 grader Ger bäst arbetsförhållanden om du är aktiv under arbetsdagen.

3. Oljudet

Hurra för hörselskydd

Högljudda samtal, skratt och ringande telefoner. Öppna kontorslandskap är fyllda med buller som stör ditt arbete och enligt experter kan ge huvudvärk och stress. Kom därför överens med dina kollegor om hur ni kan minska bullret. Håll till exempel alla små­möten i mötesrum istället för vid skrivbordet, gå ut när ni ska föra privata samtal, sänk volymen på mobilerna och flytta kaffemaskiner och andra bullerkällor till korridoren. När du verkligen behöver koncentrera dig kan du använda hörlurar med lugn musik eller en app med så kallat vitt brus, det vill säga ljud som dämpar det buller som finns omkring dig.

LÄS OCKSA: Test av hörlurar – hitta de bästa för dig

  1. Kontorsstolen

Variation är rätt medicin

En hel dag framför datorn kan kännas i kroppen. Det är därför viktigt att du byter arbetsställning då och då, för att inte hela tiden belasta samma muskelgrupper. När du ställer in bord, stol och skärm ska du ha axlarna sänkta, ryggen rak och armarna vilande på bordet med 90 graders vinkel i armbågsleden. Ögonen ska vara cirka sex decimeter från skärmen och du ska ha blicken riktad lite nedåt.

  • Enkel övning för nacken

    Stå med armarna ner längs sidorna med en liten hantel eller en flaska i varje hand. Dra upp axlarna mot öronen och låt dem falla ner avslappnat igen.

5. Stå eller sitta?

Många små pauser räcker

Oavsett om du har ett jobb där du står större delen av dagen, eller om du har rumpan fast placerad på en stol sju–åtta timmar om dagen, så sätter det negativa spår i kroppen. Om stolen är problemet räcker det att du reser på dig ett par minuter i taget för att minska risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt. Res dig så ofta som möjligt, till exempel för att höja bordet, hämta kaffe, hålla stående möten eller ställa pappers­korgen långt från skrivbordet.

Är problemet tvärtom att du står mycket på jobbet kan du förebygga åderbråck, kramper och svullna ben med många små sittpauser, gärna med benen högt, bra dämpade skor och kompressionsstrumpor.

Så många kalorier förbränner du på små ståpauser.

6 cm smalare är midjan i snitt hos de som reser sig flest gånger om dagen jämfört med dem som reser sig minst, visar en studie.

6. Hygienen

Sprita händerna ofta

Arbetar du någonstans där det är många människor i samma lokal blir arbetsplatsen snabbt en stor bakteriebomb. Särskilt om det också finns barn på platsen. Här gäller det att tvätta händerna ofta och kanske ha handsprit med i väskan för att slippa ta över din kollegas förkylning. Kom ihåg att nya och hosta i armvecket!

Här hittar du 4 andra vanor som du bör sluta med på jobbet.