Så blir du lycklig: 11 tips du kan kopiera

Vi har alla olika mål och värderingar, men en sak är universell: Vi vill gärna vara lyckliga. För många av oss blir lyckan dock något som ligger utanför vår kontroll och utom räckhåll där vi är just nu. Men du bestämmer faktiskt själv om du vill vara lycklig – och om du vill vara det redan imorgon. Lyckliga människor har nämligen vissa saker gemensamt och genom att titta på hur de gör kan du kopiera deras lyckoknep.

1. Le

Lyckliga människor ler, oavsett vad de har att le för. Med ett leende på läpparna känner du dig gladare och det fungerar som en boomerang som skickar glädje och leenden tillbaka till dig.

2. Var tacksam

Innan du somnar så ta en stund för att göra en lista med de tre bästa sakerna som har hänt dig idag, istället för att ligga och grubbla över allt det som gick galet och som du inte hann med. Tankarna på chefens beröm, solens strålar och väninnans sms får dig att somna med ett leende på läpparna.

3. Ge allt du har

Lyckliga människor låter inte bli eller tar minsta motståndets väg. Tvärtom. De ger mer än vad de har lön för och gör allt för att erbjuda bästa servicen, uppfinna lösningar på problem eller nya smarta produkter.

LÄSARFAVORIT: Kari Traa löparjacka + 3 nr av I FORM – BARA 99:– ! Klicka här >>

4. Ät sunt

Hjärnan älskar sunda fettsyror, probiotiska bakterier, kostfibrer och antioxidanter, så tanka upp med naturlig mat såsom fet fisk, yoghurt, grönsaker och fullkorn. Hoppa över färdigrätterna och snabbmaten.

5. Lev i nuet

Det är svårt att vara lycklig om du lägger hela dagen på att fundera över vad som ska hända imorgon och nästa vecka – eller på vad som har hänt under året som gått. Meditation eller en lugn promenad kan hjälpa dig att komma mer in i nuet och därmed närmare lyckan.

6. Rör på dig

Motion är en av de mest effektiva humörbomber som finns. Den dämpar stress och depression och sätter igång produktionen av en lång rad välbefinnandeämnen i hjärnan. Utöver alla de kroppskemiska effekterna, så gör träningen även att du får en positiv självbild.

7. Prioritera dina vänner

Lyckliga människor vet att man inte kan vara lycklig genom att enbart ha fokus på sig själv. Vårda dina vänner, överraska din mamma med ett oväntat besök, spring en runda med väninnan eller vik tvätten med din partner.

8. Se glaset som halvfullt

Varje morgon när du vaknar så ge dig själv en minut för att tänka på tre saker som du ser fram emot under dagen som kommer. Då är du inställd på att det kommer bli en toppendag. När vi fokuserar på problem ser vi problem, men när vi fokuserar på de bra sakerna, är det dem som först kommer upp på näthinnan.

Lär känna din personlighet med testet: Är du introvert eller extrovert?

9. Var lekfull

Lek är utvecklande för hjärnan och gör den bättre på att lära sig nya saker och se utmaningar från ett annat perspektiv. Man kan ha mycket roligt med ett hopprep, en rockring eller av att leka dansstopp, även om man är vuxen.

10. Hjälp till självhjälp

Kom ihåg att hålla upp dörren och låta mamman med det skrikande barnet på armen gå före i kön. När du hjälper andra hjälper du nämligen även dig själv. De som är mycket hjälpsamma påverkas mindre av stress och är generellt på bättre humör, visar flera studier.

11. Gå och lägg dig

När du får tillräckligt med sömn återhämtar sig din hjärna optimalt och du blir fylld av energi och mod inför nästa dag. Släck ner alla skärmar i god tid före sängdags, byt ut kaffet mot kamomillte och skruva ner värmen och ljuset, så är du på god väg mot drömmarnas land.