Varför skiljer sig våra smaksinnen åt?
Vissa älskar ost, medan andra inte kan föreställa sig någon värre. Och det är faktiskt redan i mammas mage som du börjar att tycka om vissa matvaror. Läs här om varför.
Vissa älskar ost, medan andra inte kan föreställa sig någon värre. Och det är faktiskt redan i mammas mage som du börjar att tycka om vissa matvaror. Läs här om varför.
Det finns inget entydigt svar på varför vissa människor älskar stekt lever medan andra hatar det.
Men forskning tyder på att vår smakinlärning redan börjar inne i moderns mage.
Under graviditetens sista trimester dricker fostret ur fostervattnet som innehåller aromämnen från maten mamman äter.
Studier har visat att om en gravid kvinna t ex har ätit mycket morot under graviditeten så har fostret vant sig vid den smaken.
Från födseln gillar vi alla det som smakar sött och fett. Omvänt tycker vi inte om beskt och surt. Men det kan vi lära oss.
Forskning pekar faktiskt på att barn som har ammats blir mindre kräsna eftersom de har smakat på olika aromämnen via modersmjölken, beroende på vad deras mamma har ätit och druckit, och därmed tidigt lärt sig att maten smakar olika.
Men även i övergången mellan bröstmjölk och fast föda finns det en möjlighet att påverka barns preferenser genom att låta dem prova på olika smaker och texturer i maten.
Källa: Annemarie Olsen, lektor, Institutet för Livsmedelsvetenskap, Köpenhamns Universitet