Varför skiljer sig våra smaksinnen åt?

Vissa älskar ost, medan andra inte kan föreställa sig någon värre. Och det är faktiskt redan i mammas mage som du börjar att tycka om vissa matvaror. Läs här om varför.

Kvinnan äter en tårta

SMAKSINNE - Du klarar det!

© iStock

Det finns inget entydigt svar på varför vissa människor älskar stekt lever medan andra hatar det.

Men forskning tyder på att vår smakinlärning redan börjar inne i moderns mage.

Under graviditetens sista trimester dricker fostret ur fostervattnet som innehåller aromämnen från maten mamman äter.

Studier har visat att om en gravid kvinna t ex har ätit mycket morot under graviditeten så har fostret vant sig vid den smaken.

Från födseln gillar vi alla det som smakar sött och fett. Omvänt tycker vi inte om beskt och surt. Men det kan vi lära oss.

Forskning pekar faktiskt på att barn som har ammats blir mindre kräsna eftersom de har smakat på olika aromämnen via modersmjölken, beroende på vad deras mamma har ätit och druckit, och därmed tidigt lärt sig att maten smakar olika.

Men även i övergången mellan bröstmjölk och fast föda finns det en möjlighet att påverka barns preferenser genom att låta dem prova på olika smaker och texturer i maten.

DÅ ÄR VI ÖPPNA FÖR ATT PROVA PÅ NYA SAKER

Vi kan träna oss till att tycka om något genom att utsätta våra smaklökar för samma mat om och om igen. Och vid vissa tid- punkter i livet verkar vi vara mer öppna för att testa ny mat.

När du flyttar hemifrån

kommer du ofta in i nya sociala sammanhang. Önskan om att tillhöra en ny grupp kan få dig att smaka på den sallad med ost som du tidigare rynkat på näsan åt men som dina kollegor bara älskar.

När du blir sambo

introduceras du för din partners favoriträtter. Och då blir du ofta nyfiken att smaka på de oliver och den yoghurt din sambo köper hem.

När du får barn

blir det kanske viktigt för dig att dina barn ska äta nyttigt och varierat. Kanske äter du inte själv grovt bröd, men eftersom du gärna vill att dina barn ska göra det måste du ju föregå med gott exempel.

Källa: Annemarie Olsen, lektor, Institutet för Livsmedelsvetenskap, Köpenhamns Universitet

De mest lästa artiklarna just nu
Nyttiga snacks

Hemgjorda, nyttigare rompraliner med dadlar och havregryn

49 kcal
30 minuter
Bröd

Enkla hembakade baguetter med grovt mjöl

60 kcal
105 minuter
Kakor

Saftig kanelkaka

148 kcal
1 timme
Bröd

Hembakade grova hamburgerbröd

208 kcal
2½ timmar
Förebyggande

Varför har jag ont i magen?

Förebyggande

Så här tar du hand om dina tänder hela livet

Menyer

Meny vecka 49: Älskar du också mexikansk mat?

Förebyggande

51-åriga Birgitte lever med multipel skleros: "Allt har ett pris"

Förebyggande

MS – här är 7 vanliga tecken du bör hålla koll på

Psykologi

Varför gör alkohol mig låg dagen efter?

Mer om Psykologi
Psykologi

Varför gör alkohol mig låg dagen efter?

Psykologi

Vetenskapen har talat: Därför gör hunger oss på dåligt humör

Psykologi

Så här tar du dig ur svartsjukans grepp.

Psykologi

Är din oro så intenstiv att det är ångest?

Psykologi

Goda råd till dig som känner någon med ångest

Psykologi

7 sätt att hålla hjärnan frisk

Psykologi

Varför kan jag inte känna igen människor?

Psykologi

3 enkla tips för att kontrollera dina orostankar

Psykologi

Testa dig själv: Hur hanterar du din oro?

Psykologi

7 fantastiska råd när ditt barn flyttar hemifrån

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Förebyggande

Varför kliar det i min hårbotten?

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Nyttiga recept

Gör din egen surdeg

598 kcal
4-6 dagar
Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen

Träningskläder

5 DETALJER: Kolla dessa innan du köper vinterlöpartights

Hälsa

Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

Fitness

Guide: Lär känna träningsmaskinerna på gymmet